Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 5. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Sinikka Kont­ti­nen on yl­peäs­ti ny­ky­ajan rohkea maa­ti­lan emäntä

Ro­va­nie­men vä­ki­lu­ku kasvaa tänäkin vuonna voi­mak­kaas­ti: vauvoja on syn­ty­nyt vii­me­vuo­ti­seen tah­tiin, muut­ta­jia entistä enemmän

Hän on vuoden 2020 ensimmäinen Lapin keskussairaalassa syntynyt vauva.
Hän on vuoden 2020 ensimmäinen Lapin keskussairaalassa syntynyt vauva.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen väkiluku on kasvanut tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä jo 466 henkilöllä.

Voimakkaasta kasvusta suurin osa on tullut muuttoliikkeen kautta, mutta  myös luonnollinen väestönlisäys on kääntynyt positiiviseksi: syntyneitä on kuutisenkymmentä enemmän kuin kuolleita.

Syntyneiden määrä sinänsä ei ole juuri kasvanut, vaan vauvoja on syntynyt viimevuotiseen tahtiin. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan uusia rovaniemeläisiä on syntynyt tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä 453. Viime vuonna heitä syntyi samana aikana 447.

Kaikkiaan Rovaniemellä syntyi viime vuonna 577 vauvaa, ja syntyvyys kasvoi hiukan vuoteen 2018 verrattuna. Luonnollinen väestönlisäys eli syntyneiden määrän ja kuolleiden määrän välinen suhde jäi kuitenkin viime vuonna miinukselle, sillä rovaniemeläisiä kuoli  poikkeuksellisen paljon.

Rovaniemellä kuoli viime vuonna kaikkiaan 582 asukasta, mikä on noin 40 enemmän kuin vuonna 2018 ja lähes 50 enemmän kuin vuonna 2017.

Tänä vuonna Rovaniemellä on kuollut syyskuun loppuun mennessä 391 asukasta. Syntyneitä on siis 62 enemmän kuin kuolleita.

3 000 uutta asukasta 10 vuodessa

Tämänvuotisesta väestönkasvusta valtaosa selittyy tuttuun tapaan muuttoliikkeellä: Rovaniemelle on muuttanut syyskuun loppuun mennessä 404 henkilöä enemmän kuin täältä pois. Viime vuonna muuttovoitto oli samalla ajanjaksolla 144 henkilöä.

Kaikkiaan Rovaniemelle on muuttanut syyskuun loppuun mennessä 3 168 uutta asukasta. Heistä 2 943 on Suomen sisältä muuttaneita ja 225 ulkomailta muuttaneita.

Rovaniemen väkiluku oli syyskuun lopussa 63 511 henkilöä. Vuonna 2011 rovaniemeläisiä oli 60 637, joten väkiluku on kasvanut kymmenessä vuodessa noin 3 000 henkilöllä.