Ro­va­nie­men teat­te­rin syys­kau­si käyn­nis­tyy – kauden aloit­taa draa­ma­näy­tel­mä sis­kok­sis­ta Lapin sodan kes­kel­lä

Rovaniemen teatterin syyskausi alkaa lappilaisen kirjailijan teokseen pohjautuvalla Lempi-näytelmällä.

Lempi-näytelmä on kolmen näyttelijän draamaesitys. Siskon roolissa nähdään Paula Miettinen (kuvassa) ja Ellina Helka Periaho. Viljamin roolissa vuorottelevat Miika Muranen ja Vesa-Matti Komonen.
Lempi-näytelmä on kolmen näyttelijän draamaesitys. Siskon roolissa nähdään Paula Miettinen (kuvassa) ja Ellina Helka Periaho. Viljamin roolissa vuorottelevat Miika Muranen ja Vesa-Matti Komonen.
Kuva: Valtteri Kantanen

Rovaniemen teatterin syyskausi käynnistyy. Syksyn ensimmäinen ensi-ilta nähdään lauantaina 12. syyskuuta, kun Minna Rytisalon palkittuun romaaniin perustuva Lempi valmistuu Kero-näyttämölle.

Teoksen ohjaa Rovaniemen teatterille Miika Muranen ja hänen lisäkseen dramatisoinnista Sinikka Sanelma. Lempin lavastaja-pukusuunnittelijana vierailee Jussi-palkittu taiteilijaprofessori Reija Hirvikoski ja valo- ja äänisuunnittelusta vastaa Rovaniemen Teatterin Taito Kantomaa.

Lempi on Sodankylässä syntyneen ja Kuusamossa asuvan Minna Rytisalon esikoisteos. Romaani lumosi ilmestyessään kriitikot väkevällä tarinallaan ja se palkittiin Kiitos kirjasta -palkinnolla.

Rovaniemen Teatterin näyttämöllä nyt nähtävä teatteriversio on kolmen näyttelijän tiheätunnelmainen draama. Lapin sodan aikaan sijoittuva esitys kertoo rakkauden voimasta, jonka seuraukset ovat arvaamattomat.

Tarina alkaa Rovaniemen kauppalasta, jossa kauppiaan kaksostytöt Lempi ja Sisko nauttivat nuoruudestaan saksalaisten sotilaiden huomion keskellä. Sisko on jo oman onnensa löytänyt ja hän yllyttää Lempiä lyömään vetoa, kykeneekö tämä hurmaamaan ensimmäisen miehen, joka kauppaan astuu.

Arpa osuu Pursuojan nuoren isännän Viljamin kohdalle, joka on arkiseen tapaansa menossa ostamaan suolaa ja valkoista maalia, kun hänet pysäyttääkin Lempin katse.

Oman asetelmansa Pursuojan nuoren isännän ja tämän uuden kaupunkilaisrouvan elämään tuo erikoisella elämänviivalla tuomittu Elli, joka otetaan Pursuojalle töihin auttamaan nuorta paria. Juuri kun kaiken pitäisi alkaa, sota paiskaa nämä ihmiset eroon toisistaan ja kaiken keskellä Lempi katoaa.

Lavalla nähdään Siskon roolissa Paula Miettinen, palvelustyttö Ellinä Helka Periaho ja aviomies Viljamina vuorottelevat Miika Muranen ja Vesa-Matti Komonen. Lempin äänenä kuullaan muusikko-esiintyjä Mira Luoti.

Lempi – Rovaniemen teatterin näytelmän ensi-ilta la 12.9. klo 18 Lappia-talon Kero-näyttämöllä.