Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ro­va­nie­men lei­rin­tä­alueen oikea paikka on Na­pa­pii­ri

Kirjoittajan mielestä Rovaniemen leirintäalueen pitäisi sijaita Napapiirillä eikä jokirannassa.
Kirjoittajan mielestä Rovaniemen leirintäalueen pitäisi sijaita Napapiirillä eikä jokirannassa.
Kuva: Anna Muotka

Ei ole oikein, että yksi kaupungin upeimmista paikoista eli uimarannan alue on annettu lähes kokonaan yhden yrittäjän (toimintaa vain 4–5 kuukautta vuodessa) hallintaan. Se pitää saada ympärivuotiseen käyttöön paikallisille ja turisteille. Paikalla oli aikoinaan kaupunkilaisten kasvismaa, josta poikasina maisteltiin herneet ja porkkanat.

Talviuintikeskuksenkin ainoa oikea paikka on uimaranta, jossa paikalliset voivat pulahtaa kävelymatkan etäisyydeltä keskustasta. Sinne voisivat turistitkin ulkoilla ihmettelemistä talvista harrastusta hotelleistansa, eikä mihinkään piiloon Pullinrannan taakse.

Kokemuksesta asuntovaunulla ja -autolla liikkuneena voin kertoa, että reissuun lähdettäessä tarvikkeet ostetaan tutuista kaupoista omalta paikkakunnalta ja hyvin vähän on ostettavaa matkakohteissa. Paikallisia nähtävyyksiä katsellaan ja syödään omia eväitä. Näistä matkailijoista hyödyn korjaa useimmiten vain leirintäalueyrittäjä.

Oikea paikka leirintäalueelle on Napapiiri. Sieltä kyllä pääsee asuntoautolla keskustankin marketteihin ostoksille, jos sattuu jotain tarvitsemaan. Sieltä ne kotiaviemiset ja tuliaisetkin pääasiassa löytyvät.

Talviuintikeskuksenkin ainoa oikea paikka on uimaranta, jossa paikalliset voivat pulahtaa kävelymatkan etäisyydeltä keskustasta.

Ja onhan se aivan ihmeellistä, että paikkaan jossa sijaitsi aikoinaan teollisuuslaitos, ei vieläkään ole saatu kylpylää aikaiseksi. Aivan upea paikka kylpylälle ihastella auringon nousut ja laskut vesistön äärellä vaaramaisemassa. Niitä on rakennettu huomattavasti pienemmillekin paikkakunnille ympäri Suomea ja Lappiinkin jo 80-luvulta lähtien turistien houkuttelemiseksi.

Kun lapsiperheet suunnittelevat lomareittiä, he kartoittavat paikat, missä on kylpylä, jonne voi mennä harrastamaan vesiliikuntaa etenkin huonon ilman yllättäessä. Venäläisturisteillekin se on Itä-Suomessa aivan ehdoton. On ihme, jos heitä ei haluta paikkakunnalle. Jättävät varmasti yhtä paljon rahaa paikkakunnalle kuin varttuneempi caravaanariväki.

Uudet valtuutetut voisivat käydä Kirkkolammella tutustumassa, miten ympäristöä rakennetaan paikallisten ja turistien viihtyvyydeksi ja jättää lobbareiden kuulemisen vähemmälle. Heidät ymmärrettiin aikoinaan kähmijöiksi toisten selän takana oman edun tavoittelijoiksi.