Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Ro­va­nie­men ko­ro­na­ti­lan­ne yhä rä­jäh­dys­herk­kä – Markku Broas kan­nus­taa kau­pun­ki­lai­sia ro­kot­tau­tu­maan

Kymmeniä tuhansia ihmisiä vetävät yleisötapahtumat huolestuttavat Markku Broasta tässä tautitilanteessa. Kuva on arkistokuva vuodelta 2020.
Kymmeniä tuhansia ihmisiä vetävät yleisötapahtumat huolestuttavat Markku Broasta tässä tautitilanteessa. Kuva on arkistokuva vuodelta 2020.
Kuva: Anssi Jokiranta

Rovaniemen koronatilanne on tällä hetkellä aktiivinen mutta hallinnassa. Elokuun 20.–22. päivä järjestettävät Simerock-festarit sekä Jukolan viesti huolestuttavat Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broasta tämän hetken tartuntatilanteessa.

– Kun kaupunkiin tulee kymmeniä tuhansia ihmisiä eri puolilta Suomea, niin onhan se ehdottomasti riski, Broas toteaa.

Hänen mielestään olisi hyvä, jos jonkinlainen koronatodistus otettaisiin käyttöön Suomessakin massatapahtumia ajatellen.

– Todistus kahden vuorokauden sisällä otetusta negatiivisesta testistä tai kahden rokotussarjan antamasta suojasta toisi turvallisuutta ja yhteiskunta voisi toimia suhteellisen normaalisti, Broas pohtii.

Viimeisen kolmen viikon aikana Rovaniemellä on todettu paljon tartuntoja, joiden alkuperä on ulkomailta ja ulkopaikkakunnilta.

– Vain kolmessa tapauksessa emme ole saaneet tartuntojen alkuperää selvitettyä.

Rokotuksiin, mars

Broas muistuttaa, että ulkomailta ja ulkopaikkakunnilta matkustettaessa takaisin Lappiin olisi syytä käydä koronatestissä.

– Varsinkin kolmannen vuorokauden koronatesti unohtuu monilta ulkomailta palanneilta, vaikka se olisi tärkeää tehdä tartuntojen löytämiseksi.

Broas pitää huolestuttavana koronataudin pitkää muotoa, eli niin kutsuttua long covidia, jossa oireet pitkittyvät ja heikentävät toimintakykyä.

– Britanniassa on myös huomattu, että deltavariantin leviämisen myötä sairaala- ja tehohoitoon päätyy myös yhä enemmän nuoria tartunnan saaneita.

Broas kannustaa ihmisiä hakeutumaan nyt sankoin joukoin rokottautumaan sekä matalalla kynnyksellä testeihin.

– Deltavariantti leviää herkemmin, ja kahden rokotteen jälkeen on enää vain 10–15 prosentin riski taudin saamiseen.

Broas kiittelee kuitenkin rovaniemeläisten vastuullisuutta ja testaamisalttiutta.

– Nyt on kuitenkin ensisijaisen tärkeää käydä rokotuksissa.