kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Ro­va­nie­men kirk­ko­her­ran vaali py­ri­tään jär­jes­tä­mään tou­ko­kuus­sa

Vuoden 2016 kirkkoherran vaalissa tuomiokapituli asetti vaalisijoille Kalle Elonheimon (vas.), Kari Yliräisäsen ja Pentti Tepsan. Ehdokkaat olivat seurakuntalaisten tentattavina vaalipaneelissa.
Vuoden 2016 kirkkoherran vaalissa tuomiokapituli asetti vaalisijoille Kalle Elonheimon (vas.), Kari Yliräisäsen ja Pentti Tepsan. Ehdokkaat olivat seurakuntalaisten tentattavina vaalipaneelissa.
Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

Rovaniemen seurakunnan kirkkoherran vaali pyritään järjestämään toukokuussa, kertoo pappisasessori Heikki Nissinen Oulun hiippakunnan tuomiokapitulista. Tuomiokapituli julisti viran haettavaksi viime viikolla. Hakuaika päättyy 17. helmikuuta.

Tuomiokapituli päätti vastoin Rovaniemen kirkkovaltuuston esitystä, että kirkkoherra valitaan perinteisellä suoralla vaalilla, jossa seurakuntalaiset äänestävät. Kirkkovaltuusto esitti joulukuussa, että kirkkoherran valitsee kirkkovaltuusto välillisellä vaalilla. Valtuuston esitys syntyi äänin 28-5.

Tuomiokapituli perusteli ratkaisuaan sillä, että kirkkoherran vaalissa välitön vaalitapa on kirkkolain mukaan ensisijainen vaihtoehto. Siitä voidaan poiketa seurakunnan pyynnöstä, mutta seurakunnan tulee perustella pyyntö. Rovaniemen seurakunnan kirkkovaltuusto ei esittänyt perusteluja tai syitä välillisen vaalitavan käyttämiselle.

Tuomiokapituli huomautti myös, että Rovaniemellä kirkkoherran vaaleissa äänestysaktiivisuus on aiempina vuosina ollut valtakunnallisestikin ajatellen hyvä. Seurakunnan jäsenet ovat kiinnostuneita seurakunnan toiminnasta ja kirkkoherran tehtävistä sekä arvostavat vaikutusmahdollisuuksiaan kotiseurakuntansa asioihin, tuomiokapituli totesi.

Kolme ehdokasta vaalisijoille

Rovaniemen kirkkoherran virka laitettiin haettavaksi, koska nykyinen kirkkoherra Kari Yliräisänen jää eläkkeelle syksyllä. Heikki Nissisen mukaan tuomiokapitulin tavoitteena on, että uusi kirkkoherra valitaan ennen kesää.

Valintaprosessi etenee niin, että hakuajan päättymisen jälkeen tuomiokapituli perehtyy hakemuksiin ja haastattelee kaikki hakijat. Sitten tuomiokapituli  tekee vaaliehdotuksen, jossa se asettaa vaaliehdokkaiksi kolme kelpoisuusvaatimukset täyttävää hakijaa. Heidät asetetaan vaalisijoille siinä järjestyksessä kuin heidät katsotaan taitaviksi ja kykeneviksi virkaan.

Vaaliehdokkaat toimittavat peräkkäisinä sunnuntaipäivinä päiväjumalanpalveluksen vaalinäytteenä. Vaali järjestetään viimeistä vaalinäytettä seuraavana toisena sunnuntaina. Sitä ennen järjestetään ennakkoäänestys.

Nissisen mukaan haasteena on muun muassa löytää sellainen ajankohta, että vaalinäytteiden sunnuntait ovat tasavertaisia keskenään. Vaalien ajankohtaan vaikuttaa myös se, missä aikataulussa Rovaniemen seurakunta ehtii tekemään äänioikeutettujen luettelon.

Viime vaalissa kuusi hakijaa

Nissinen ei uskalla lähteä arvioimaan, missä määrin Rovaniemen kirkkoherran virka kiinnostaa hakijoita. Rovaniemi on Oulun hiippakunnan seurakunnista suurin ja valtakunnallisestikin yksi suurimmista.

– Rovaniemelle ei oikein ole vertauskohtia muiden seurakuntien joukossa, joten hakijoiden määrää on vaikea ennakoida, Nissinen sanoo.

Edellinen kirkkoherran vaali pidettiin Rovaniemellä vuonna 2016. Silloin kirkkoherran virkaa haki kuusi miestä. Valituksi tulleen Kari Yliräisäsen lisäksi vaalisijoilla olivat Kalle Elonheimo ja Pentti Tepsa.