Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 6. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: De­mo­met­sät kas­va­vat kai­vat­tua tietoa – Ro­va­nie­mel­le pe­rus­tet­tu­ja alueita aiotaan tutkia seu­raa­vat sata vuotta

Itsenäisyyspäivä: Suomi juhlii tänään 105-vuo­tis­ta it­se­näi­syyt­tään – Lapin Kansa seuraa juhlia paikan päällä

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Ro­va­nie­men kä­ve­ly­ka­tu muuttuu en­nä­tys­mäi­sek­si jät­ti­te­ras­sik­si: yh­teen­sä 1200 asia­kas­paik­kaa – "Nyt on lai­tet­tu kaikki mah­dol­li­nen peliin"

Ravintoloitsijat lataavat paljon odotuksia tulevan kesän terassimyyntiin hiljaisen talven jälkeen.

Kävelykadun ravintoloista Zoomit on uusimassa terassiaan, ja rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä.
Kävelykadun ravintoloista Zoomit on uusimassa terassiaan, ja rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä.
Kuva: Leena Talvensaari

Rovaniemellä on lupa odottaa kaikkien aikojen terassikesää, sillä ydinkeskustaan pystytetään tänä kesänä ennätysmäärä terassipaikkoja.

Palvelupäällikkö Risto Saukkoriipi Rovaseudun markkinakiinteistöistä kertoo, että kävelykadulle ja Lordinaukiolle on tulossa tänä kesänä noin 200 uutta terassipaikkaa. Yhteensä terassipaikkoja tulee noin 1 200.

Lordinaukiota ja kävelykatua hallinnoiva Rovaseudun markkinakiinteistöt myönsi ravintoloille jo viime kesänä luvan laajentaa terassejaan maksutta. Ilmaiset lisäneliöt ovat käytössä myös tänä kesänä, minkä lisäksi ydinkeskustaan tulee vielä täysin uusia terasseja.

Maksuttomalla laajennusmahdollisuudella autetaan ravintoloita toipumaan pandemian aiheuttamista vaikeuksista.

– Viime kesänä mietimme, annammeko ravintoloille joitakin satasia vuokra-alennusta vai mahdollisuuden saada lisämyyntiä pöytiä lisäämällä. Ratkaisuun vaikutti myös turvallisuus: kun tilaa on enemmän, ravintolat pystyvät järjestämään turvavälit paremmin, Saukkoriipi kertoo.

Lapissa anniskeluravintoloiden sisätiloissa asiakaspaikkoja on rajoitettu toistaiseksi puoleen ja muissa ravintoloissa 75 prosenttiin. Asiakaspaikkojen rajoitukset eivät kuitenkaan koske terasseja.

– Tänä kesänä tilaa piisaa, mutta tarkkailemme silti turvallisuutta terasseilla päivittäin. Pitkään toimineet ravintoloitsijat tuntevat pelisäännöt hyvin ja ovat kyllä vastuullisia, Saukkoriipi sanoo.

Ennestään tuttua ja kokonaan uutta

Ydinkeskustaan tulee tuttujen ravintoloiden lisäksi myös täysin uusia toimijoita. Lordinaukion tornin kupeeseen avataan uusi vohvelikahvila, ja viime talvena Sampokeskuksessa avanneella kahvila Espresso Housella on kesäterassi.

Lordinaukion läheisyydestä löytyvät myös muun muassa Rosson, Coffee Housen, Choco Delin, Oluthuoneen, Oliver’s Cornerin, Hattrickin ja Zoomitin terassit sekä lukuisia jäätelökioskeja.

– Alueelta löytyy niin anniskelu- kuin ruokapaikkojakin sekä täysin alkoholittomia terasseja. Olemme esittäneet alueen yrittäjille toiveen, että terassialueilla olisi päiväsaikaan paikkoja myös perheille, Saukkoriipi kertoo.

Mirella Savela ja Riina Määttä viettivät maanantaina aurinkoista kesäpäivää Pub Old Lättiksen terassilla kauppatorilla.
Mirella Savela ja Riina Määttä viettivät maanantaina aurinkoista kesäpäivää Pub Old Lättiksen terassilla kauppatorilla.
Kuva: Jussi Leinonen

Kesää odotetaan kädet ristissä

Ravintoloilla on takanaan vaikea vuosi, ja yrittäjät toivovat kesältä lämpimiä ja valoisia päiviä.

Koskikadulla toimivan sporttibaari Hattrickin edustalle on tullut jo viime vuodelta tuttu jättiscreeni sekä satapaikkainen terassialue palmupuineen.

Yrittäjä Kazem Rajabi kertoo, ettei terassi ole vielä vetänyt väkeä helatorstain hellepäivää lukuun ottamatta. Hän uskoo, että asiakkaita alkaa tulla lisää ilmojen lämmetessä. Lisäboostia tuo, kun screeniltä aletaan näyttää jääkiekon MM-kisoja ja jalkapallon EM-kisoja.

– Toivotaan, että aurinko alkaa paistamaan ja kesä olisi hyvä. Kaikki riippuu säästä, Rajabi toteaa.

Kesään liittyy paljon odotuksia, koska rajoitukset ovat pudottaneet Rajabin omistamien baarien, Hattrickin ja Kansanpubin myynnin alle puoleen normaalista. Yökerho Halfmoon on puolestaan ollut suljettuna koko talven.

Viime heinäkuussa myyntiennätys

Myös viime syksynä avatun Gustav-ravintolan edustalle on nikkaroitu uutta terassia. Pation kylkeen on suunnitteilla erillinen myyntikontti, ja 90-paikkainen terassi aiotaan ympäröidä lämmittimillä kylmien päivien varalta.

Yrittäjä Juha Eskelinen kertoo, että kesällä on erittäin merkittävä rooli kovan talven jälkeen. Yrittäjän ravintoloiden (21, Gustav ja Yuca) myynti laahaa 30 prosenttia normaalista.

Eskelinen arvioi, että terassimyynti voi tehostaa kokonaismyyntiä parhaimmillaan 20–30 prosenttia.

– Viime kesänä, kun korona vähän rauhoittui, teimme myyntiennätyksen heinäkuussa. Nyt on laitettu kaikki mahdollinen peliin, ja odotukset on kovat.

Lättähattu avasi jo terassinsa kauppatorilla

Kauppatorille tuodun Lättähattu-vaunun edustalle rakennettu terassi on valmis, ja anniskeluoikeudetkin on nyt myönnetty. Yrittäjät Maria ja Marko Pekkala avasivat Pub Old Lättis -nimen saaneen ravintolan maanantaina.

– Terassilla on 150 asiakaspaikkaa. Vaunussa paikkoja on 35, joista puolet on pois käytöstä rajoitusten vuoksi, Marko Pekkala kertoo.

Terassin yhteyteen rakennetaan vielä iso esiintymislava sekä tanssilattia. Keikkalavan ohjelmakalenteria täydennetään pikkuhiljaa, ja kesäkuun alussa lavalla esiintyvät yhtyeet MeänLand sekä Iskuporakone.

– Suunnitelmissa on myös pari isompaa tapahtumaviikonloppua, mikäli rajoitukset ne sallivat. Lavalla tullaan näkemään tällöin nimekkäämpiä artisteja, mutta niistä emme vielä voi paljastaa enempää, Pekkala sanoo.