Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Pääkirjoitus: Vien­ti­alo­jen sopu on hyvä komp­ro­mis­si – lak­ko­ke­vät voidaan vielä välttää

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Ro­va­nie­men Juu­rak­ko­tiel­lä Suomen poh­joi­sim­mat tammet?

30 vuotta sitten istutetut puut tuottivat nyt terhoja toista kertaa.

Peter Johansson istutti pihalleen neljä tammea kolmekymmentä vuotta sitten. Nyt suurin tammi on seitsemänmetrinen ja pieninkin viisimetrinen.
Peter Johansson istutti pihalleen neljä tammea kolmekymmentä vuotta sitten. Nyt suurin tammi on seitsemänmetrinen ja pieninkin viisimetrinen.
Kuva: Jouni Porsanger

Oraville on nyt tarjolla eksoottista herkkua Rovaniemen Juurakkotiellä Peter Johanssonin pihalla. Siellä kasvaa neljä tammea, joista yksi on tänä kesänä tuottanut useita kymmeniä tammenterhoja.

– Istutin tammet kolmekymmentä vuotta sitten, ja terhoja niihin tuli nyt vasta toista kertaa, Johansson kertoo.

Johanssonin tammet ovat kotoisin Paimiosta Varsinais-Suomesta. Etelästä tuodut taimet ovat kasvaneet Rovaniemellä hyvin ja selvinneet vaurioitta myös talvista. Suurin tammi on kasvanut seitsemänmetriseksi ja pieninkin viisimetriseksi.

Tammen tuottama pähkinä

Ensimmäiset terhonsa tammet tuottivat kesällä 2017. Johansson kertoo yrittäneensä silloin idättää terhoja, mutta yhdestäkään ei tullut taimea.

Tänä kesänä terhonalkuja tuli kahteen tammeen, mutta toisessa tammessa ne eivät kasvaneet puolta senttiä isommiksi.

– Sen sijaan toisessa terhot kasvoivat ihan normaalin kokoisiksi.

Tammenterho on tammen tuottama pähkinä. Terho sisältää yhden tai joskus harvoin kaksi siementä, jotka ovat kovan kuoren sisällä. Metsätammen terhot kasvavat Suomessa yleensä korkeintaan kolmen sentin pituisiksi.

Yksi Peter Johanssonin neljästä tammesta on tuottanut tänä kesänä kymmeniä terhoja eli pähkinöitä. Tammen lehdet muuttuvat syksyllä ruskeiksi, mutta pysyvät pitkään puussa kiinni.
Yksi Peter Johanssonin neljästä tammesta on tuottanut tänä kesänä kymmeniä terhoja eli pähkinöitä.
Yksi Peter Johanssonin neljästä tammesta on tuottanut tänä kesänä kymmeniä terhoja eli pähkinöitä.
Kuva: Jouni Porsanger

Harvinainen Lapissa

Tammi on yleinen koko Euroopassa pohjoisinta Eurooppaa lukuunottamatta. Suomessa tammi on levinneisyysalueensa pohjoisrajoilla. Sitä kasvaakin runsaammin lähinnä etelärannikolla ja lounaisimmassa osissa maata.

Lapissa tammi on hyvin harvinainen.

– Tiedän Rovaniemeltä neljä muuta yli neljämetristä tammea. Isoin, yli kymmenmetrinen on Palkisentiellä kerrostalon pihassa, Peter Johansson kertoo.

Johansson arvelee, että hänen pihallaan ovat Suomen pohjoisimmat puuksi kasvaneet tammet.

– Karttaa katsoessa huomaa, että muut Rovaniemen tammet ovat hieman etelämpänä. Joskus olen kuullut Sodankylässä kasvaneesta tammesta, joka on kuitenkin jäänyt pensasmaiseksi, kun se on talvisin paleltunut hangen päältä..

Kasvaako sinun pihallasi eksoottinen tai erikoinen puu? Kerro siitä meille ja lähetä kuva osoitteeseen ur.toimitus@uusirovaniemi.fi.