pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen yritys rat­kais­ta van­hus­hoi­van epä­koh­dat hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sel­la epä­on­nis­tui ja pahensi alan on­gel­mia – nyt hyvät neuvot ovat kalliit

kolumni: Koirasi osaa sen, mistä saatat vain haa­veil­la

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 5: Eevi, Reino, Piija ja Kek­ko­nen

Ro­va­nie­men Hop­Lo­pis­sa viime kes­ki­viik­ko­na vie­rail­leet ase­te­taan ka­ran­tee­niin – Pai­kal­la olleita pyy­de­tään ot­ta­maan yh­teyt­tä oman kunnan ter­vey­den­huol­toon

Altistuneista testataan vain ne, joilla on oireita. Negatiivinen testitulos ei vapauta karanteenista.

Rovaniemi
Rovaniemen HopLopissa vieraili viime keskiviikkona oireeton lapsi, jolla todettiin myöhemmin koronavirustartunta.
Rovaniemen HopLopissa vieraili viime keskiviikkona oireeton lapsi, jolla todettiin myöhemmin koronavirustartunta.
Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

Rovaniemen HopLopissa ja Rollohallissa viime keskiviikkona kello 11–15 välisenä aikana asioineiden on alettava noudattaa karanteeniohjeistusta välittömästi.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö on yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa arvioinut, että karanteeni on tarpeellinen varotoimenpide lisätartuntojen ehkäisemiseksi. Altistuneille tehdään koronavirustestit, jos tartunnan oireita ilmaantuu.

Paikalla olleita pyydetään myös ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä kunnan omaan terveydenhuoltoon sähköisesti tai terveysasemalle soittamalla. Rovaniemen osalta kaupunki suosittelee sähköistä yhteydenottoa.

Rovaniemellä todettiin koronavirustartunta oireettomalla lapsella 10. heinäkuuta. Kyseinen lapsi oli ollut HopLopissa 8. heinäkuuta.

Kyseessä on sama tartuntaketju, jossa aiemmin todettiin tartunta kaupungin päiväkodin työntekijällä. Tällä hetkellä Rovaniemellä on kolme todettua tartuntaa, kaikki samasta tartuntaketjusta.

Infektiolääkäri Markku Broas sanoo, että kyseessä on varotoimenpide.
Infektiolääkäri Markku Broas sanoo, että kyseessä on varotoimenpide.
Kuva: Jussi Leinonen

Ketjun alkupiste ei ole vielä selvillä, minkä vuoksi laajoihin varotoimenpiteisiin ja testauksiin on ryhdytty.

– Mahdollisten jatkotartuntojen estämiseksi päädyimme yhdessä THL:n kanssa ohjaamaan altistuneet karanteeniin. Haluamme estää epidemian mahdollisen leviämisen, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas sanoo.

– HopLopissa ei ole käytössä asiakasrekisteriä, jonka perusteella kyseisenä ajankohtana paikalla olleet voitaisiin kontaktoida. Siksi pyrimme nyt julkisen tiedottamisen kautta tavoittamaan kyseiset henkilöt.

Koko keskiviikkopäivän aikana HopLopissa ja Rollohallissa kävi yhteensä 215 asiakasta. Tiedossa ei ole, kuinka moni heistä vieraili paikalla kello 11–15 välisenä aikana.

Altistuneeksi katsotaan henkilö, joka on ollut vähintään 15 minuuttia samassa tilassa koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa. Siksi karanteenimääräys ei koske esimerkiksi lapsensa kanssa HopLopin kassalla piipahtanutta vanhempaa.

Tilanne on rauhallinen, omatoimisesti koronatestiin kannattaa hakeutua lievissäkin oireissa

Koronatilanne Rovaniemellä on Broaksen mukaan edelleen rauhallinen. Tehtyjen karanteenipäätösten tarkoituksena on saada estettyä epidemian leviäminen.

Alueen asukkaiden ei tarvitse hakeutua omatoimisesti koronatestiin, mikäli heillä ei ole tartuntaan viittaavia oireita.

Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.

Mikäli henkilöllä on hengitystieinfektioon tai muuten koronavirukseen viittaavia oireita, voi hän varata ajan näytteenottoon oman kunnan kautta. Hoitoa tarvitsevien tulee ottaa yhteyttä oman kunnan terveysasemalle.

Markku Broas muistuttaa, että vaikka oireita saanut henkilö kävisi koronatestissä ja saisi sieltä negatiivisen tuloksen, karanteenimääräys ei pääty.

–Taudin itämisaika on 2–14 vuorokautta. Vaikka testi olisi nyt negatiivinen, tauti voi alkaa myöhemmin.

Hygieniaohjeet ja turvavälit ovat edelleen ajankohtaisia

Koronapandemian vuoksi julistetut poikkeusolot päättyivät Suomessa 16. kesäkuuta.

Myös suurin osa koronan vuoksi asetetuista rajoituksista on purettu. Rovaniemen kaupungilta muistutetaan silti, että edelleen on erittäin tärkeää noudattaa annettuja suosituksia muun muassa käsienpesusta, yskimishygieniasta ja turvaväleistä sekä hakeutua testeihin lievissäkin oireissa.

– Jokaisen on hyvä muistaa säilyttää turvavälit, harkita asioinnin tarvetta ja erityisesti noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, Rovaniemen kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen muistuttaa.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit ovat yhdessä alueen kuntien kanssa kampanjoineet koronaturvallisen kesän toimintaohjeista. Ohjeet löydät esimerkiksi kaupungin verkkosivuilta.

Muokattu 13.7.2020 kello 16: Täsmennetty tietoa, että kaikkia keskiviikkona HopLopissa olleita ei testata, vaan testit tehdään oirearvion perusteella.

Muokattu 13.7.2020 kello 17: Juttua täydennetty Markku Broakselta saaduilla lisätiedoilla.

Lue lisää:

Po­ro­po­lun päi­vä­ko­din ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­nan loput tes­ti­tu­lok­set saadaan tiis­tai­na – So­me­ro­har­jun va­rus­kun­nan al­tis­tu­neis­sa ei uusia tar­tun­to­ja

In­fek­tio­lää­kä­ri: si­sä­leik­ki- ja hu­vi­puis­tois­sa lasten tar­tun­ta­ris­ki on melko pieni – lasten lie­vem­pi co­vid-19-sai­raus on edel­leen mys­tee­ri