Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ro­va­nie­men eri­tyi­set luon­to­alueet suo­jel­ta­va

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Rovaniemen päättäjät ovat heränneet aitoon tarpeeseen suojella kaupungin alueen monipuolista luontoa. Tarkoituksena on perustaa kaupungin luonnonsuojelualue Pöyliöjärven etelärannalle.

Rovaniemellä ei ole varaa jäädä tässä ajassa sivustakatsojaksi. On toimittava luontokadon pysäyttämiseksi. Jos nyt ei suojella luontoa, tulevaisuudessa ei ole enää mitä suojella. Luonnonvarakeskus Luken tutkimuksetkin puoltavat jäljellä olevien vähäisten vanhojen metsien ja muiden merkittävien luontoalueiden suojelun lisäämistä.

Toivoa sopii, ettei Pöyliöjärven eteläranta jää ainoaksi, vaan kaupunki ryhtyy määrätietoisesti valmistelemaan alueelleen laajaa, kokonaisvaltaista luonnonsuojelualueiden verkostoa. Se koostuisi kaupunkimme ympäristön monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta merkittävistä alueista. Ne olisivat osa Rovaniemen kaupunkipuistoa, joka turvaisi myös keskikaupungin viheralueet liian tiheältä rakentamiselta.

Säästyneet vanhat metsät ovat edellytys aidoille luontoarvoille.

Itseoikeutettuna osana toteutettavaa laajempaa luonnonsuojelualuetta olisivat rakentamiselta säästyneet Ounasvaaran alueet, jotka ovat pääosin säilyneet metsien käsittelyn ulkopuolella. Säästyneet vanhat metsät ovat edellytys aidoille luontoarvoille. Läheisyytensä vuoksi Oukku suo erityisesti keskikaupunkilaisille mahdollisuuden nauttia vanhasta metsästä.

Arvokkaan monimuotoisen metsän sijainti miltei keskellä kaupunkia nostaa Oukun kansalliseksi tai jopa kansainvälisesti merkittäväksi alueeksi väheksymättä pienempää Pöyliöjärven vieressä nousevaa Pöyliörakan aluetta, joka ansaitsee myös tulla suojelluksi.

Oukun ja Pöyliöjärven lisäksi löytyisi todennäköisesti useita kaupunkilaisille merkittäviä luontoalueita. Osallistamalla kaupunkilaiset ja luonnonsuojelujärjestöt suojelualueiden inventointiin saataisiin kattavat tiedot eri puolilla kaupunkia sijaitsevista luontohelmistä.

Seppo Väinönheimo