Pääkirjoitus: Pan­de­mia ja Venäjän hyök­käys Uk­rai­naan ovat jät­tä­neet il­mas­ton­muu­tok­sen var­joon­sa – pla­neet­tam­me elin­kel­poi­suus on yhä uhat­tu­na

Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Lentopallo: Pe­run­gan Poikien lii­ga­tai­val jatkuu sit­ten­kin – vii­mei­sen il­ta­päi­vän tukijat rat­kai­si­vat, että kai­vat­tu 55000 euroa saatiin kasaan

Ro­va­nie­mel­lä pääsi verk­ko­ajan­va­rauk­sel­la ko­ro­na­ro­ko­tuk­seen, vaikkei kuulu ris­ki­ryh­mään – "Tämä todella jää kun­ta­lai­sen oman­tun­non asiak­si"

Sähköisen ajanvarauksen kautta on voinut varata ajan koronarokotukseen, vaikkei ole ollut rokotusvuorossa. Arkistokuva.
Sähköisen ajanvarauksen kautta on voinut varata ajan koronarokotukseen, vaikkei ole ollut rokotusvuorossa. Arkistokuva.
Kuva: Kirsi Junttila/Arkisto

Työikäinen rovaniemeläishenkilö kertoi torstaina Facebook-päivityksessään päässeensä rokotukseen varaamalla ajan sähköisesti ja ilmoittaneensa varauksen yhteydessä omaavansa korkean verenpaineen. Rokotusvuorossa olevaan riskiryhmään hän ei siis kuulunut.

Miten tämä on mahdollista: tarkistetaanko rokotusvuorossa olevaan riskiryhmään kuulumista mitenkään vai jääkö se kuntalaisen omantunnon asiaksi, terveydenhuollon palvelualuepäällikkö Kaisa Kuusela Rovaniemen kaupungilta?

– Sähköisessä ajanvarauksessa valitettavasti ei voida asiaa sen tarkemmin todentaa, joten tämä todella jää kuntalaisen omantunnon asiaksi. Sen sijaan puhelinvarauksissa aina käydään läpi kuuluuko ajanvaraaja kyseiseen 1-riskiryhmään. Fiksut kuntalaiset tätä toki kysyvät itsekin, jos asia askarruttaa.

– Täysin aukoton ei rokotusjärjestelmä ole väärinkäytösten osalta. On valitettavaa, jos kuntalaiset etuilevat, eivätkä kunnioita rokotusjärjestystä. On hyvä, että asia nousee nyt esiin, jotta voimme vielä tarkentaa toimintaohjeita prosessin eri vaiheissa ja varmistaa, että rokotusjärjestystä noudatetaan.

"Täysin aukoton ei rokotusjärjestelmä ole väärinkäytösten osalta. On valitettavaa, jos kuntalaiset etuilevat, eivätkä kunnioita rokotusjärjestystä."
Kaisa Kuusela
Terveydenhuollon palvelualuepäällikkö, Rovaniemen kaupunki
Käynnissä on nyt ikäihmisten rokotukset ja riskiryhmien rokottaminen on tauolla. Kuinka kauan tällä järjestelyllä jatketaan?

– Etenemme THL:n ohjeen mukaisesti tavoitteena rokottaa ensin kaikki yli 75-vuotiaat, ja sen jälkeen yli 70-vuotiaat, minkä jälkeen riskiryhmien rokottaminen jatkuu.

– On arvioitu, että tämä tapahtuisi huhtikuun loppuun mennessä, mutta se edellyttää että saamme rokotetta suunnitellusti. Nythän näin ei ole tapahtunut, vaan rokotteen saatavuus on vaihdellut, ja aikalailla kädestä suuhun olemme sen kanssa olleet. Tämä on tuonut haasteita myös tiedottamiseen, sillä välillä rokotetta on tullut vähemmän, mitä aiemmin on ilmoitettu.

Milloin koronatestaus loppui Pulkamontiellä ja miksi? Onko kaupunki tiedottanut asiasta kuntalaisia?

– Pulkamontiellä testaaminen loppui helmikuussa. Asiasta on tieto kaupungin virallisella tiedotuskanavalla www.rovaniemi.fi, jossa on kerrottu testipaikat: Lappica, johon pääsee maksutta ilman ajanvarausta ja Terveystalo sekä Mehiläisen drive in, joihin pääsee maksutta ilman ajanvarausta.

– Pulkamontiellä testaaminen lopetettiin, sillä työvoima siellä on voitu näin kohdentaa muihin koronatoimiin: rokottamiseen ja jäljittämiseen. Siellä toimii yhä infektiopoliklinikka, jossa hoidettavia oireilevia potilaita yhä voidaan pikatestillä testata.

"Pulkamontiellä testaaminen lopetettiin, sillä työvoima siellä on voitu näin kohdentaa muihin koronatoimiin: rokottamiseen ja jäljittämiseen."
Kaisa Kuusela
Terveydenhuollon palvelualuepäällikkö, Rovaniemen kaupunki

–Ostopalveluiden testikapasiteettia on vastaavasti lisätty, ja ne ovatkin hyvin vastanneet tarpeeseen. Testipaikoista uusin, linja-autoasemalla toimiva Lappica ei ole ehkä vielä niin hyvin kuntalaisten tiedossa, mutta palaute käyttäjiltä on ollut erittäin hyvää niin nopeuden kuin asiakaspalvelun osalta.

Muokattu 12.3. klo 18.04: Vaihdettu Terveystaloon ilman ajanvarausta.