Poliisitehtävät: Nelikko yritti anastaa jou­lu­kuu­sen Ro­va­nie­men kes­kus­tas­ta, si­vul­li­sen huuto esti yri­tyk­sen

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Ro­va­nie­mel­lä on pulma: Yk­si­tyis­tei­den kun­nos­sa­pi­to­avus­tus­ten rahoja ei ehkä riitä kai­kil­le

Yksityistieasioita ratkotaan tieillassa ensi viikon keskiviikkona. Yksityisteiden avustushakemuksia näyttää tulevan enemmän kuin ennen.

Hakemuksia tulee enemmän kuin aiemmin, kaupungilla ennakoidaan.
Hakemuksia tulee enemmän kuin aiemmin, kaupungilla ennakoidaan.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemellä päätetään pian uusista yksityisteiden avustus- ja kunnossapitoperiaatteista. Taustalla on paitsi yksityistielain uudistus myös kaupungin säästöpaineet.

Kaupunginhallitus on aiemmin päättänyt nykyisten yksityisteiden kunnossapitosopimusten ja avustusten irtisanomisesta 30.5.2020 alkaen. Päätös tarkoittaa, että kaikki vanhan käytännön mukaiset sopimukset loppuvat kesän alussa.

Samalla siirrytään uusiin avustusperiaatteisiin ja -muotoihin ainakin lain määräämien velvoitteiden osalta. Muilta osin kaupungin linjaukset asiassa on vielä kesken.

Yksi keskeinen haaste on ratkaista, paljonko asiaan varataan rahaa ja mihin rahat riittävät.

Uusista avustusehdoista päätöksiä pian

Suuri muutos asiassa on, että jatkossa kaupungin tai Ely-keskuksen yksityistieavustukset edellyttävät toimivaa tiekuntaa.

Kaupungin uudet avustusperusteet esitellään helmi–maaliskuun aikana elinvoimalautakunnalle päätettäväksi. Uuden lain vaatimusten lisäksi tavoitteena on huomioida tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus tiekuntien kesken.

Ennakkotietojen mukaan avustusperiaatteista päätettäessä joudutaan arvioimaan avustusten tarkoitusta ja tarpeellisuutta. Vastakkain puntariin voivat joutua esimerkiksi harvaan asuttujen teiden tiekunnat ja lyhyet, tiheään asutut tiekunnat.

Teitä jopa puolitoistakertainen määrä

Määrärahaa tiekuntien avustamiseen on noin 650 000 euroa. Nykyisissä eli vanhoissa käytännöissä kaupungin kunnossapidossa on ollut noin 470 tietä, ja kunnossapitoavustusta on puolestaan saanut noin 540 tietä.

Tähänastisten tietojen mukaan avustuskelpoisten teiden määrä on kasvamassa, ja voi olla, että hakemuksia tulee jopa puolitoistakertainen määrä siihen nähden, mitä avustusten piirissä on nyt teitä.

Tarkemmin avustuskelpoisten tiekilometrien lisäys on tiedossa avustushaun päätyttyä.

Tilannetta tarkastellaan ensi viikolla, kun Rovaniemen kaupunki, Suomen Tieyhdistys ry ja Rovaniemen kylien kehittämissäätiö järjestävät yksityistieillan. Paikalla keskustelemassa ja neuvomassa ovat Suomen Tieyhdistyksen yksityistieasiantuntija Simo Takalammi, tieisännöitsijä Jorma Pöllänen, elinvoimajohtaja Jukka Kujala, kunnossapitopäällikkö Antti Karjalainen, alueellisten palvelujen johtaja Heli Välikangas ja elinvoimalautakunnan edustaja.

Tilaisuudessa keskustellaan yksityisteistä, yksityistielaista, Rovaniemen kaupungin uusista yksityistieperusteista ja yksityisteiden tilanteesta.

Yksityistieilta ke 26.2. klo 17.30 Keltakankaan auditoriossa, Viirinkankaantie 1.