Ulkomaat: Boris Johnson eroaa kon­ser­va­tii­vi­puo­lueen joh­dos­ta, jatkaa pää­mi­nis­te­ri­nä syksyyn

Kulttuuri: Ro­va­nie­mi vah­vas­ti esillä Antti Tuiskun sta­dion­kei­koil­la syk­syl­lä

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

Ro­va­nie­mel­lä mah­dol­li­sia al­tis­tu­mi­sia koronan brit­ti­muun­nok­sel­le – Jos olit näissä pai­kois­sa, hakeudu testiin her­käs­ti

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on perjantaihin mennessä varmistunut kaksi Ruotsin Skellefteån Northvolt-akkutehtaaseen liittyvää koronan brittimuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa.

Molemmat tartunnat ovat Rovaniemellä.

Rovaniemellä on lisäksi tapahtunut mahdollisia altistumisia brittimuunnokselle lauantaina 6.  ja sunnuntaina 7. helmikuuta.

Altistumiset ovat tapahtuneet lauantaina Kansan Pubissa kello 20.30 ja 22.14 välisenä aikana ja sunnuntaina Shell Napapiiri –huoltoasemalla kello 13.30 ja 14.15 välisenä aikana.

– Jos olet altistunut, hakeudu testiin erittäin matalalla kynnyksellä, ohjeistaa Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Rovaniemellä tartuttavana ollut henkilö on saanut tartunnan henkilöltä, jolla on todettu brittimuunnoksen aiheuttama tartunta.

Broas muistuttaa, että testiin mennessä on syytä kertoa yhteydestä akkutehdastartuntoihin.

– Tällä hetkellä brittimuunnoksen varalta tutkitaan rajan yli tulevien testit ja sellaiset tapaukset, joissa tartunta leviää poikkeuksellisesti.

Mahdollinen altistuminen on tapahtunut myös Kittilässä Public House Sohva –ravintolassa sunnuntaina 7.2. kello 20 ja 21 välisenä aikana, mutta siinä ei ole kyse brittimuunnoksesta.

Viisi uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu torstain jälkeen viisi uutta tartuntaa.

Yksi tartunta todettiin Kolarissa karanteenissa olevalla henkilöllä. Tapauksista neljä todettiin Rovaniemellä, joista yksi liittyy Ruotsin Northvoltin akkutehtaaseen.

Kolmessa tapauksessa tartunnan tarkkaa alkuperää ei tässä vaiheessa tiedetä.

Se on Broaksen mukaan huolestuttavaa.

– Aina on hälyttävää, kun löytyy sellaisia tartuntoja, joiden lähde ei ole tiedossa. Jos sellaisia alkaa esiintyä enemmänkin, se tarkoittaa että yhteisössä on virusta.

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu tällä viikolla perjantaihin mennessä 24 tartuntaa.

Korjattu 12.2. klo 13.28: Molemmat brittimuunnokset todettu Rovaniemellä, 13.2. klo 16.12: Kansan Pubin altistukset tapahtuivat lauantaina.