Varoitukset: Met­sä­pa­lo­va­roi­tus on voi­mas­sa koko maassa – avo­tu­len teko va­roi­tuk­sen aikana on kiel­let­tyä

kolumni: Uusiin ta­loi­hin lisää pyö­rä­ti­laa, miten van­hoi­hin? – Si­joi­tus pyö­rä­va­ras­toi­hin voi nostaa talon arvoa

Ro­va­nie­me­läi­sis­tä huu­me­nuo­ris­ta ker­to­van Rein­deers­pot­tin­gin jat­ko-osa­do­ku­ment­tia on tehty yh­dek­sän vuotta, en­si-il­ta­päi­vä ei vielä tie­dos­sa

Tekijät ovat vähäsanaisia elokuvan Lost Boys sisällöstä.

Helsinki
Muistokynttilöitä Reindeerspotting elokuvan päähenkilö Janin muistolle elokuvateatteri Maximin edustalla Rovaniemellä 2010.
Muistokynttilöitä Reindeerspotting elokuvan päähenkilö Janin muistolle elokuvateatteri Maximin edustalla Rovaniemellä 2010.
Kuva: JUSSI LEINONEN

Suomalaisen dokumenttielokuvan viime vuosikymmen alkoi poikkeuksellisella menestyksellä. Rovaniemeläisistä narkomaaninuorista kertova Reindeerspotting teki kotimaisten dokumenttien valkokangasennätyksen vuonna 2010.

Reindeerspottingin näki elokuvateattereissa peräti 63 654 katsojaa. Kolme kuukautta ensi-illan jälkeen dokumentin päähenkilö Jani Raappana kuoli epäselvissä olosuhteissa Kambodžassa.

Reindeerspottingin ohjaaja ja Raappanan ystävä Joonas Neuvonen ryhtyi kuvaamaan jatkoa dokumentille. Lost Boys valmistunee vihdoin tänä vuonna.

– Tekeminen on loppusuoralla, kertoo tuottaja Miia Haavisto.

Neuvonen ja Reindeerspottingin leikkaaja Sadri Cetinkaya ovat työskennelleet elokuvan parissa vuodesta 2011. Elokuvasäätiön kehittelytuen hanke sai vuonna 2015. Vuosi sitten dokumentille ilmoitettiin ensi-iltapäivämäärä lokakuulle 2019. Se kuitenkin peruttiin, koska elokuva ei sittenkään ollut valmistumassa.

– Dokumenttielokuvan tuotantoaikataulu voi olla vaikea määritellä. Emme nyt halua ankkuroida ensi-illan tarkkaa ajankohtaa, Haavisto sanoo.

Lost Boys ei kuulunut DocPoint-festivaalin viime perjantaina julkistettuun ohjelmistoon. Keskeiset suomalaisdokumentit on usein pyritty saamaan esille DocPointissa, joka järjestetään tammi-helmikuun vaihteessa.

Suuri hanke dokumentiksi

Haavisto sanoo, ettei Lost Boysin sisällöstä kerrota tässä vaiheessa enempää kuin se, mitä julkisuudessa jo on. Tietoa on vähän. Kansainvälisen IDFA-rahoitusfoorumin vuoden 2015 juonikuvaus on lyhyt. Sen mukaan dokumentti on dramaattinen tarina ystäviensä kohtaloon liittyviä vastauksia etsivän Neuvosen houreisesta matkasta halki Kaakkois-Aasian alamaailman.

Lost Boysin ohjaajiksi on merkitty Neuvonen ja Cetinkaya, tässä järjestyksessä. Cetinkayan työ myös Reindeerspottingin leikkaajana oli pitkä: se kesti nelisen vuotta.

Tuotantona jatko-osa on jo lähtökohdiltaan ammattimaisempi kuin Reindeerspotting, joka koostui Neuvosen pääasiassa vuosina 2003-2004 kuvaamasta amatöörimateriaalista. Tuotantoyhtiöt ovat Helsinki-Filmi ja Haaviston luotsaama Tekele. 330 000 euron budjetti on kotimaiselle dokumenttielokuvalle korkeahko ja lähes kolminkertainen Reindeerspottingiin verrattuna.

Tuottajien ja elokuvasäätiön ohella rahoittajia ovat Yle ja AVEK. Haavisto on tuottajana Suomen kokeneimpia. Hän on ollut tuottamassa muiden muassa Tom of Finlandia ja Tuntematonta sotilasta. Lost Boys -hankkeessa hän on ollut mukana yli viiden vuoden ajan.

Ohjaaja oli vankilassa

Reindeerspotting sai parhaan dokumentin Jussi-ehdokkuuden ja sen työryhmälle myönnettiin vuonna 2011 Valtion tiedonjulkistamispalkinto.

Neuvonen on pysytellyt pois julkisuudesta Reindeerspottingin ensi-illan jälkeen. Hän ja Raappana lähtivät tuolloin Thaimaahan. Raappana kuoli muutamia viikkoja sen jälkeen, kun Neuvonen oli palannut Suomeen. Kambodzhan viranomaisten mukaan kyseessä oli itsemurha.

Myöhemmin mediakeskustelua herättivät kuolleesta Raappanasta kambodzhalaislehdessä julkaistut kuvat. Linkkejä niihin oli julkaistu suomalaislehtien keskustelupalstoilla. Neuvonen itse sai vuonna 2013 kahden ja puolen vuoden vankeustuomion törkeästä huumerikoksesta. Oikeuden mukaan hän oli päätekijä Subutexin maahantuonti- ja levitysjutussa.

STT pyysi Neuvoselta haastattelua Haaviston kautta. Neuvonen ei vastannut määräaikaan mennessä.

Ennenkuulumaton K18-ikäraja
Kalle Kinnunen, STT

Reindeerspotting tuli elokuvateattereihin suuren mediahuomion siivittämänä huhtikuussa 2010. Esityskopioiden määrää lisättiin, kun yleisön kiinnostus oli odottamattoman laajaa. Ikäraja oli K-18 johtuen elokuvassa yksityiskohtaisesti esitetystä huumeiden, kuten tuotemerkillä Subutex tunnetun buprenorfiinin käytöstä.

Korkein mahdollinen ikäraja oli suomalaiselle dokumentille aivan poikkeuksellinen. Tuotantoyhtiö Bronson Club korosti elokuvan valistuksellista ja yhteiskunnallista luonnetta, mutta ikärajaa ei alennettu.

Reindeerspotting oli 63 654 katsojallaan kaikkien aikojen katsotuin suomalainen dokumenttielokuva, kunnes luontodokumentti Metsän tarina ohitti sen kolmisen vuotta myöhemmin. Metsän tarina keräsi 90 156 katsojaa. Edelle ovat menneet myös Teemu Selänteestä kertova Sel8nne (130 530 katsojaa) sekä luontodokumentti Järven tarina (186 919 katsojaa).