Onnettomuus: SVT: Kii­ru­nas­sa ka­don­nut moot­to­ri­kelk­kai­li­ja löytyi kuol­lee­na

Pääkirjoitus: Kemin kohtalo osoit­taa, että kuntien ra­hoi­tus­poh­ja ri­kot­tiin sote-uu­dis­tuk­ses­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ro­va­nie­me­läi­nen ta­lo­yh­tiö haluaa palkata ta­lon­mie­hen – "Tuo sel­lais­ta arvoa, johon huol­to­yh­tiö ei pysty"

Taloyhtiö haluaa oman talonmiehen, vaikka se tulee kalliimmaksi kuin huoltoyhtiö.

Lapin Kansa haastatteli Raja-Karhun talonmiestä Tapani Leinosta vuonna 2011. Työ on monipuolista kiinteistönhoitoa ja asukkaiden palvelemista.
Lapin Kansa haastatteli Raja-Karhun talonmiestä Tapani Leinosta vuonna 2011. Työ on monipuolista kiinteistönhoitoa ja asukkaiden palvelemista.
Kuva: Jussi Leinonen

Asunto-osakeyhtiö Raja-Karhu Karhunkaatajantien varressa hakee talonmiestä vakituiseen työsuhteeseen.

Raja-Karhu on Rovaniemen suurimpia taloyhtiöitä, jos ei edelleen jopa suurin. Yhtiön kolmessa talossa on yhteensä 111 asuntoa. Kokoaikainen talonmiehen paikka on tiettävästi Rovaniemen ainoa.

Miksi haette talonmiestä, asuntoyhtiön hallituksen puheenjohtaja Julius Oförsagd?

– Meidän nykyinen talonmies Tapani jää eläkkeelle. Hän on työskennellyt täällä pitkään, ja toivomme hänen työlleen jatkajaa. Asia käsiteltiin yhtiökokouksessa, ja tämä oli kokouksen selvä tahto.

– Tässä taloyhtiössä on aina ollut oma talonmies, ja haluamme, että perinne jatkuisi. Toivottavasti löydämme sopivan. Jos sellaista ei löydy, sitten teemme varmaan sopimuksen huoltoyhtiön kanssa.

Tuleeko talonmies kalliimmaksi kuin huoltoyhtiö?

– Kyllähän se tietysti maksaa, kun maksetaan kuukausipalkka kaikkine kuluineen. Eurollisesti se tulee ehkä 30–40 prosenttia kalliimmaksi. Tosin huoltoyhtiön lopullista laskuahan ei tiedä etukäteen, kun ei tiedä, mitä kaikkea erikseen tilattavaa ja laskutettavaa vuoden aikana eteen tulee. Toisaalta oma talonmies tuo sellaista arvoa, johon huoltoyhtiö ei pysty.

– Meillä osakkaat näkivät tässä muut arvot kuin rahan. Talonmies on aina ollut osa tätä yhteisöä. Asukkaat kokevat, että se nostaa talon henkeä ja jopa turvallisuuden tunnetta. Oman talonmiehen kanssa asiointi on myös helppoa ja asukkailla on matala kynnys ottaa yhteyttä erilaisissa tilanteissa.

Rekrytointi alkoi viime viikolla. Onko paikkaan ollut kiinnostusta?

– Kyllä minä olen jo useamman hakemuksen saanut.

– Nyt varmasti etsimme sellaisen nykyaikaisen mallin, jossa talonmiehet tehtävät, työajat ja työtavat määritellään tähän päivään sopiviksi. Toki sellainen asenne pitää tässä työssä olla, että jos yön on satanut lunta tai pihalla on liukasta, niin silloin pitää aamulla herätä töihin.