Lapin sää: En­sim­mäi­nen 20 asteen ylitys mi­tat­tiin Yli­tor­niol­la – ke­säis­tä lämpöä jatkuu Lapissa he­la­tors­tai­hin saakka

Remontointi: Saa­ta­vuus hei­ken­ty­nyt osassa te­ras­si- ja sau­na­ra­ken­ta­mi­ses­sa käy­te­tyis­tä puu­la­jeis­ta – sota Uk­rai­nas­sa voi vai­keut­taa suo­ma­lais­ten re­mon­toin­tia

Rollo soi­koon: Reggaen poh­joi­nen sa­nan­saat­ta­ja – Katso Joonas Hau­ve­lin uu­tu­kai­nen mu­siik­ki­vi­deo

Rovaniemelle kotiutunut Joonas Hauveli julkaisee kokopitkän levyllisen rootsreggaeta vielä kevään aikana.

Miten kuvailisit itseäsi muusikkona: kuka olet, millaista musiikkia teet?
Toimitus kyselee Rollo soikoon -palstalla rovaniemeläisten yhtyeiden ja muusikoiden kuulumisia sähköpostin välityksellä. Vastausvuorossa on kaupunkiin asettunut reggaeartisti Joonas Hauveli eli Joonas Kytömaa.
Joonas Hauveli eli Joonas Kytömaa muutti seitsemisen vuotta sitten Pohjois-Suomeen vaimonsa perässä. Roots-miehen bändi Rytmi-Rengit toimii edelleen Suomen Turusta käsin.
Joonas Hauveli eli Joonas Kytömaa muutti seitsemisen vuotta sitten Pohjois-Suomeen vaimonsa perässä. Roots-miehen bändi Rytmi-Rengit toimii edelleen Suomen Turusta käsin.
Kuva: Juho Holviala

–  Olen Joonas Hauveli, teen henkevää roots-musaa, joka kantaa elämänmakuista viestiä.

Kuinka löysit reggaen omaksi tyylilajiksesi?

– Lukioaikoina muuan musadiggari velimies soitti mulle muutaman 70-luvun rootsreggae-klassikon. Se oli sillä taputeltu. En silti miellä itseäni reggae-ukoksi, vaan mun musan hedelmät ovat pääasiallisesti afromusan puun eri oksista versovia.


Millaista on toimia tämän tyylilajin muusikkona Rovaniemellä? Entä millaisena näet suomenkielisen reggaen tilan kaikkiaan tällä hetkellä?

– Mukavaahan täällä on olla ja elellä, mutta takapotkunsoittajia en ole täältä vielä löytänyt. Muutin 2014 vaimon perässä, joka on saamenmaalta lähtöjään.

"En silti miellä itseäni reggae-ukoksi, vaan mun musan hedelmät ovat pääasiallisesti afromusan puun eri oksista versovia."

– Eipä tuo tämän hetkinen finskireggaen tila ihan hirveästi mieltä ylennä – varsinkaan valtavirrassa. Kovin pinnallista. Pinnan alla on onneksi jokseensakin terveet juuret. Uutta kärkikasvua kaivattaisiin kovin, sanoisin.

Mitä musiikillisia suunnitelmia sinulla on keväälle, entäpä toiveita tai tavoitteita ajalle koronarajoitusten jälkeen?

– Keväällä täräytän ulos viimeisen sinkun ja kokopitkän debyytin, joka on puhdasverinen rootsreggae-platta, jos näin voi valkoisena miehenä sanoa. Kakkoslevyn perustan valaminen on polkaistu vastikään käyntiin, joten sen parissa nokka tuhissee. Keikkapuuhat tietysti on mielessä: toivon kiertäväni tätä meidän valtakuntaa ja olevani avuksi pandemian runtelemalle kansalle.

Kuka?

Joonas Hauveli

Eli Joonas Kytömaa.

Syntynyt 1989 Vantaalla, asuu Rovaniemellä.

Aloitti 18-vuotiaana  pop & jazz -kitaran opinnot Turussa. ”Loppui aika äkkiä, kun äkkäsin että täältähän tulee geneeristä lankkua ulos ikään kuin sahasta.”

Esiintyy turkulaisen Rytmi-rengit-yhtyeen kanssa sekä soolona kitaran kanssa.

Julkaissut kolme singleä, ensimmäinen pitkäsoitto ilmestyy tänä keväänä.

Muokattu 30.4. klo 13.29: lisätty video ja muokattu otsikkoa.