Onnettomuus: SVT: Kii­ru­nas­sa ka­don­nut moot­to­ri­kelk­kai­li­ja löytyi kuol­lee­na

Pääkirjoitus: Kemin kohtalo osoit­taa, että kuntien ra­hoi­tus­poh­ja ri­kot­tiin sote-uu­dis­tuk­ses­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Rollo soi­koon: Entistä roc­kim­pi – Rosa Heart päi­vit­ti ar­tis­ti­ni­men­sä vas­taa­maan yhä roc­kim­mak­si käyvää mu­siik­kiaan

Laulaja ja musiikintekijä kuuli uusimman sinkkunsa Infinite Skies ensi kertaa unessa.

Rosa Heartin bändissä soittaa rumpuja Mikko Hyyryläinen, bassoa Keke Lammassaari, kitaraa Tommi Miettinen ja Miika Arvola. Laulaja itse soittaa myös koskettimia.
Rosa Heartin bändissä soittaa rumpuja Mikko Hyyryläinen, bassoa Keke Lammassaari, kitaraa Tommi Miettinen ja Miika Arvola. Laulaja itse soittaa myös koskettimia.
Kuva: Janne Airaksinen

Rosa Heart eli Rosa Latva julkaisi toisen sinkkunsa Infinite Skies helmikuussa. Tätä edelsi marraskuussa julkaistu Criminals. Molemmat ovat poimintoja laulajan keväällä ilmestyvältä pitkäsoitolta.

Millaisia uudet biisit ovat?

– Criminals on vahvasti 70-luvun hard rockista vaikutteita ottava biisi, ja levyn biiseistä selkeästi jyräävimpiä. Lauluosuuksia on joku kuvaillut vokaaliakrobatiaksi, ja joo, onhan ne aikamoista revittelyä.

Infinite skies -biisiä voisin kuvailla määreellä ”dreamy indie rock”. Se biisi alunperin tulikin mulle unessa – menin heti heräämisen jälkeen pianon ääreen, ja äänitin puhelimen nauhuriin, kaiken mitä vain muistin.

Suunta molemmissa on aiempaan tuotantoon verrattuna paljon rockimpi. Herkkää ja eteeristä singer/songwriter- ja folktronica-meininkiäni aiemmin kuulleet ovat olleet tästä aika yllättyneitäkin!

Tyylimuutokseen liittyen nimikin on vaihtunut Rosa Heartiin. Koin jo pitkään, että mun täytyy vaihtaa artistinimeä, ja se prosessi olikin aika pitkällinen.

Kerro hieman itsestäsi muusikkona?

– Kutsuisin itseäni laulajaksi ja musiikintekijäksi. Olen tehnyt aiemmin pianovetoista lauluntekijä-poppia. Musiikissani on paljon vaikutteita maailman- ja kansanmusiikista, jo opintojenikin kautta. Tällä hetkellä teen vaihtoehtoista indie-rockia, jossa nämä vaikutteet varmasti kuuluvat, mutta myös kevyitä progen kosketuksia.

"Biisien tekemisen aloitin yli 10 vuotta sitten, ja siihen on mahtunut tosi monenlaisia kokeiluja pianon, kanteleen, koneiden ja bändien kanssa. Rock ja proge on kuitenkin se musa, mitä mä olen kuunnellut pienestä pitäen."
Rosa Heart
Laulaja ja musiikintekijä

– Biisien tekemisen aloitin yli 10 vuotta sitten, ja siihen on mahtunut tosi monenlaisia kokeiluja pianon, kanteleen, koneiden ja bändien kanssa. Rock ja proge on kuitenkin se musa, mitä mä olen kuunnellut pienestä pitäen, ja varmasti osin siksi se alkoi vetää puoleensa. Nimenomaan ennen 2000-lukua tehty rock on se, mikä minua inspiroi. Yritänkin tavoitella musassani rosoista, analogista tuntua, mikä on ominaista juuri tuon ajan rockille.

Millaisia musiikillisia suunnitelmia tai haaveita sinulla on?

– Seuraavaksi julkaisen kolmannen singlen ja sen kanssa musiikkivideon, jossa mukana on myös tulitanssiryhmä Kuuranvalkeat. Sitten pitäisikin saada koko levy ulos!

"Seuraavaksi julkaisen kolmannen singlen ja sen kanssa musiikkivideon, jossa mukana on myös tulitanssiryhmä Kuuranvalkeat. Sitten pitäisikin saada koko levy ulos!"

Lisäksi tuotan uutta, laulamisaiheista  Hearts out loud -podcastia ja teen uusia biisejä. Haaveissani on konseptialbumi tietystä aiheesta, mutta katsotaan millaiseksi se muodostuu, koska taiteeni näyttää aina itse, miksi se lopulta paljastuu.

– Laulaminen on isoimpia intohimojani, ja haluaisin seuraavalle levylle tuoda vielä lisää eri laulutyylien käyttämistä, vaikutteita kansanmusiikista ja vahvoja vokaaleja. Rock on siitä haastava genre, että se tuntuu helposti toistavan itseään nykyään. Haluaisin lähestyä sitä tuoreesta näkökulmasta. Pyörää ei voi keksiä uudestaan, mutta oman perspektiivin voi aina löytää.

– Opetustyössäni haaveilen, että pääsisin auttamaan enemmän myös muita ihmisiä laulamaan rohkeammin ja vapaammin. On aivan ihanaa opettaa laulamista ja äänenkäyttöä, se on tosi palkitsevaa työtä.

UR kyselee Rollo soikoon -juttusarjassa paikallisten yhtyeiden ja muusikoiden kuulumisia sähköpostin välityksellä.
Kuka?

Rosa Heart

Syntynyt 1989 Kittilässä, asuu Rovaniemellä.

Julkaissut kaksi pitkäsoittoa nimellä Rosa Latva: From the Shelf (2010) ja  Ugly Babies ( 2011).

Työskentelee laulunopettajana.

Opiskellut muusikoksi Keski-Pohjanmaan konservatoriossa, musiikkipedagogiksi Centria AMK:ssa ja tanssijaksi Lapin urheiluopistossa.