Tilaajille

Ro­ko­tea­sian­tun­ti­ja, THL:n entinen pää­joh­ta­ja Juhani Eskola: "Liian vähän huo­mio­ta ro­kot­tei­den tuo­tan­toon ja ja­ke­luun, in­nos­tus koh­dis­tui ke­hit­tä­mi­seen"

THL:n pääjohtajana toiminut professori Juhani Eskola ei ole hämmästynyt koronanrokotteiden tuotannon tökkimisestä. Suomen parhaisiin rokoteasiantuntijoihin kuuluva Eskola sanoo, että virusten jättiskaalassa tapahtuva kasvattaminen on hyvin vaikeaa. Eskolalla on omaa kokemusta asiasta, sillä hän on työskennellyt Ranskan suuren rokotevalmistajan, Sanofi Pasteurin lääketieteellisenä johtajana.

THL:n pääjohtajana toiminut professori Juhani Eskola kertoo olevansa positiivisesti yllättynyt koronarokotteiden kehittämisen vauhdista.
THL:n pääjohtajana toiminut professori Juhani Eskola kertoo olevansa positiivisesti yllättynyt koronarokotteiden kehittämisen vauhdista.
Kuva: Mauri Ratilainen

Professori Juhani Eskola seuraa koronarokotteiden kehittämistä ja tuotantoa aitiopaikalta. Hän on CEPI:n, kansainvälisen rokotteiden kehittämistä ja valmistamista rahoittavan järjestön turvallisuusseurantaryhmän jäsen. Ryhmä on seurannut keskeisten koronarokotteiden kehittämistä.

– Ryhmässä oli alusta alkaen huolena rokotetuotannon skaalaaminen riittävän isoksi. Rummutimme rokotevalmistajille ja poliittisille päättäjille, että pitäkää huolta siitä, että tuotannon laajentamiseen satsataan. Kaikki olivat innostuneita siitä, että kehitetään rokote nopeasti, liian vähän kiinnitettiin huomiota siihen kuka sitä tuottaa, ja missä sitä pystytään tuottamaan.