pääkirjoitus: Hal­li­tus­rin­ta­ma repesi ra­ja­var­tio­lain uu­dis­tuk­ses­sa – rat­kai­sua ei saa vii­vyt­tää

Ra­vin­to­loit­si­ja "Kake" Hy­vä­ri­nen jär­jes­ti uk­rai­nas­ta paen­neil­le juhlat

Ohjelmassa oli muun muassa taikuri, pitsaa, hampurilaisia ja pallomeri.

Lapsista taikuri Ilmari Paavalniemi oli upea. Tulkki Nadja Luukkonen käänsi juonnot eläytyen.
-
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Kemiläinen pitkän linjan yrittäjä, ravintoloitsija Kauko ”Kake”  Hyvärinen järjesti ravintolassaan Tervetuloa Kemiin -hyväntekeväisyystapahtuman Kemissä asuville ukrainalaispakolaisille. Hyvärinen kutsui pakolaiset ravintolaansa syömään ja tutustumaan toisiinsa.

– Tarjosin ensin ostamaani Kaivolinnan päiväkotia vastaanottokeskuksen käyttöön vastikkeetta. Se ei kuitenkaan soveltunut tarkoitukseen, mutta aloin miettiä, millä tavalla muuten voisin auttaa kaupungissa asuvia ukrainalaisia.

Hän sai tietää, että eri puolilta Ukrainaa saapuneet henkilöt asuvat ympäri Kemiä. Niinpä hän halusi koota kaikki yhteen, jotta lapset pääsisivät leikkimään yhdessä ja aikuiset juttelemaan keskenään.

Tervetuloa Kemiin -illan ohjelma rakennettiin lapsiperheitä silmällä pitäen: tapahtumassa esiintyi taikuri, ulkona oli pomppulinna ja ruokana tarjottiin hampurilaisia, pitsaa, nakkeja, lihapullia ja ranskalaisia.

Kaupunkilaiset auttaneet

Suomen Punainen Risti avasi vastaanottokeskuksen Kemiin uudestaan tänä keväänä. Vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Maria Pietikäinen kertoo, että Kemin 150-paikkaisessa vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 116 asiakasta, joista nelisenkymmentä on alle 18-vuotiaita. Sen lisäksi Kemissä asuu 20 henkilöä yksityisen majoituksen piirissä.

Kaupunkilaiset ovat auttaneet ukranaispakolaisia kiitettävästi.

– Lahjoitustavaraa on saatu paljon. Esimerkiksi astioita ei ole tarvinnut ostaa ollenkaan, liinavaatteita vain jonkin verran. Kunnossa olevia polkupyöriä olisi mukava saada lahjoituksena varsinkin lapsille, Pietikäinen toteaa.

Pietikäinen toteaa, että kaupungin ja kaupunkilaisten antama apu on merkittävä asia muun muassa siksi, että se antaa sotaa pakeneville ihmisille sellaisen kuvan, että he ovat tervetulleita kaupunkiin.

-
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

”Tänne saa jäädä”

Vastaanottokeskuksen asiakkaille asuminen on ilmaista. Turvapaikanhakijat ovat myös oikeutettuja reilun kolmensadan euron suuruiseen vastaanottorahaan kuukaudessa. Vanhempien kanssa asuvilla lapsilla vastaanottoraha on reilu 200 euroa. Tämän lisäksi vastaanottokeskuksen asiakkaat saavat käyttää linja-autoa, uimahallia ja kaupungin kuntosaleja maksutta.

Ukrainalaisyhteisöä Kauko Hyvärisen järjestämässä tilaisuudessa tervehti myös Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen. Hän kannusti lapsia kouluun ja päivähoidon piiriin. Hän myös muistutti, että aikuiset saavat alkaa tehdä töitä heti, kun he ovat rekisteröityneet poliisiasemalla turvapaikanhakijoiksi.

– Tänne saa jäädä pysyvästikin asumaan, jos ei pääse kotiin, Ruotsalainen totesi puheessaan.

Maria Pietikäinen kertoo, että kouluikäiset ukrainalaislapset ovat aloittaneet jo koulunkäynnin valmistavilla luokilla Sauvosaaren, Karihaaran ja Syväkankaan kouluissa.

– Ensi syksynä lapset siirtyvät todennäköisesti normaaleihin luokkiin, Pietikäinen toteaa.

-
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Puolan kautta Suomeen

31-vuotias kiovalainen Olga saapui Kemiin huhtikuussa yhdessä sisarensa kanssa.

– Saavuin Suomeen Puolan kautta. Suomi kiinnosti, koska olin lukenut, että Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista. Olin kuullut, että Suomi on hyvä maa pakolaisille, sillä suomalaiset ovat suvaitsevaisia, Olga kertoo.

Olgan ja hänen sisarensa vanhemmat pakenivat turvaan Georgiaan, mutta he ovat valitettavasti nyt palaamassa takaisin Kiovaan.

Miljoonakaupungista paennut Olga kertoo viihtyvänsä Kemissä ja tutustuneensa pikkukaupunkiin omatoimisesti jo ensimmäisenä päivänään Kemissä.

Olga kertoo saaneensa apua ja tukea paikallisilta ja hän on löytänyt Kemistä jo ystäviäkin. Muun muassa venäjän kieltä puhuva Marina Sarajärvi on auttanut Olgaa ja monia muita ukrainalaisia monin tavoin.

– Marinasta on tullut minun ystäväni. Myös naapurit Hepolahdessa ovat ystävällisiä ja tervehtivät aina, Olga kertoo.

Kiovassa Olga työskentelin matkatoimistossa ja hänen tulevaisuudenhaaveenaan oli jonain päivänä perustaa oma matkatoimisto.

– Voisin kuvitella työskenteleväni matkailualalla myös Suomessa, mutta ensin pitää opetella kieltä. Pidän matkailualasta, koska siinä asiakkaat tulevat onnellisiksi, hän pohtii.