Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Ra­vin­to­loi­den au­kio­lot väl­je­ne­vät Län­si-Poh­jas­sa ja Schen­gen-alueen työ­mat­kus­tus va­pau­tuu – Maa­han­tu­lon ra­joi­tuk­sia jat­ke­taan

Varsinais-Suomen, Etelä-Karjalan ja Lappiin kuuluvan Länsi-Pohjan ravintolarajoitukset höltyvät perjantaina.

Helsinki

Ravintoloiden koronarajoitukset hellittävät Länsi-Pohjassa perjantaista alkaen. Länsi-Pohjassa otetaan käyttöön perustason rajoitukset.

Hallitus muutti asiaa koskevaa asetusta torstaina. Muilla alueilla rajoitukset pysyvät ennallaan.

Valtaosa Suomen maakunnista on perustason rajoitusten piirissä. Niissä ravintolat saavat olla auki yöllä yhteen asti ja anniskelu on sallittu puoleenyöhön.

Varsinais-Suomen ohella Kymenlaakso ja Pirkanmaa ovat kiihtymisvaiheen alueita. Aukiolo on sallittua illalla klo 23 asti ja anniskelu iltakymmeneen.

Leviämisvaiheen alueita ovat Uusimaa, Keski-Pohjanmaa sekä Päijät- ja Kanta-Häme. Niissä alkoholin anniskeluun keskittyneet toimipaikat, kuten baarit, saavat olla auki klo 19 asti ja muut ravintolat tunnin pidempään. Baareissa anniskelu on sallittua iltakuuteen ja muissa ravintoloissa tunnin pidempään.

Koko maassa baarien sisätiloissa saa olla käytössä puolet asiakaspaikoista ja muissa ravintoloissa 75 prosenttia. Asiakaspaikkarajoitukset eivät ole voimassa terasseilla, eivätkä ne myöskään koske Ahvenanmaan maakuntaa.

Schengen-alueen työmatkustus vapautuu

Hallitus on päättänyt jatkaa maahantulon rajoituksia 27. kesäkuuta asti.

Päätöksen syynä on koronapandemian jatkuminen ja se, ettei riittäviä toimenpiteitä rajoitusten korvaamiseksi ole vielä käytössä, sisäministeriö kertoo tiedotteessaan.

Jatkossa Suomen ja muiden EU- tai Schengen-maiden välisessä lentoliikenteessä aiotaan sallia työhön liittyvä matkustaminen. Myös opiskelijoille sallitaan saapuminen Suomeen opintoihin liittyvää harjoittelua varten. Muutos astuu voimaan ensi maanantaina eli 7. kesäkuuta alkaen.

Ulkorajaliikenteessä eli muiden kuin EU- ja Schengen-maiden osalta voimassaolevat rajoitukset säilyvät ennallaan.