Työelämä: Tornion Prisman työn­te­ki­jät pitivät mi­nuu­tin mit­tai­sen työn­sei­sauk­sen

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ra­sis­mis­ta vapaa Ro­va­nie­mi

Äsken vietettiin rasisminvastaista viikkoa. Rasismi on vakava ongelma, joka estää oikeuden yhdenvertaisuuteen. Rasismia on, kun joku ei pääse työhaastatteluun nimensä tai vammansa takia tai hänelle ei vuokrata asuntoa ihonvärinsä takia. Rasismia ovat näennäisen neutraalit rakenteet, jossa lailla taataan oikeus omankieliseen varhaiskasvatukseen tai opetukseen, mutta vain joka kymmenennellä on tähän mahdollisuus. Rasismia on alkuperän takia palvelun epääminen tai tarjoaminen rajoitetummin tai loukkaavasti.

Rasismi näkyy rakenteissa, näennäisen neutraaleissa käytännöissä, jotka sulkevat ulos muut kuin vaikkapa valkoihoiset. Rasismi näkyy syrjintänä, vihapuheena ja väkivaltana.

Hyvä ja huono uutinen on, että tämä on kaikkien asia. Rasismi vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Se syö pohjaa luottamukselta ja osallisuudelta. Se sulkee aktiiviset toimijat ulos ja siirtää heidät marginaaliin. Moni vaikenee ja pelkää.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.