Lapin Kansa live: RoPS:n naiset koh­taa­vat FC Uni­te­din, katso suora lähetys kello 13

kolumni: Milloin verinen his­to­ria muuttuu mu­ka­vak­si sa­duk­si?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ra­nuan­tien eri­ta­so­liit­ty­män ra­ken­ta­mi­nen käyn­nis­ty­nyt

Karsikon eritasoliittymä on otettu käyttöön.

Karsikon eritasoliittymä avautui liikenteelle.
Karsikon eritasoliittymä avautui liikenteelle.

Karsikon eritasoliittymä Simossa on otettu käyttöön.

– Uudet liikennejärjestelyt on otettu käyttöön lokakuun alussa ja viimeistelytöiden osalta hanke saadaan kokonaan valmiiksi lokakuun loppuun mennessä, kertoo Destia Oy:n projektipäällikkö Risto Lippo. Viimeistelytöiden aikana nopeusrajoitus on vielä alennettu.

Väyläviraston projektipäällikkö Keijo Heikkilän mukaan Karsikon eritasoliittymä parantaa merkittävästi risteyksen turvallisuutta.

– Liikenne kulkee nyt hyvin sujuvasti ja liittyminen valtatien liikennevirtaan on turvallista ramppien kautta. Paikallisen liikenteen turvallisuus paranee myös merkittävästi, kun se pääsee kulkemaan valtatien alitse alikulun kautta, Heikkilä kertoo-

Väyläviraston toteuttamat rakentamistyöt Karsikon eritasoliittymän kohdalla käynnistyivät syksyllä 2020. Urakassa tehtiin uusi eritasoliittymä Karsikon liittymän kohdalle ja uusi jalankulun ja pyöräilyn alikulkusilta. Kokonaisuuteen kuului maanteiden, jalankulun ja pyöräilyn väylien, ramppien ja kadun rakentamista sekä melunsuojausta. Valtatielle tehtiin keskikaide, joka yhdistää Kemin moottoritien ja Viantienjoki-Maksniemi -hankkeen keskikaideosuudet. Urakoitsijana toimi Destia Oy.

Raskasta liikennettä

Nyt ovat käynnistyneet Väyläviraston Simon taajaman eteläpuolella olevan Ranuantien eritasoliittymän rakentamistyöt. Työ on aloitettu rakennettavan alueen puuston poistolla. Urakassa toteutetaan kokonaan uusi eritasoliittymä Ranuantien liittymän kohdalle. Urakoitsijana toimii GRK Infra Oy. Urakka valmistuu syksyyn 2023 mennessä. Urakkahinta on noin 9,6 miljoonaa euroa.

Keijo Heikkilän mukaan Ranuantien eritasoliittymä parantaa merkittävästi risteyksen liikenneturvallisuutta ja elinkeinoelämän kuljetusten sujuvuutta. Ranuantien risteyksen kautta kulkee merkittävä määrä Kemi-Tornio-alueen tehtaiden kuljetuksista.

–  Heikkilä kertoo.

Alkuvaiheessa rakennustyöt eivät juuri haittaa liikennettä, kertoo GRK Infra Oy:n työpäällikkö Jarkko Heiskanen. Suuremmat työnaikaiset liikennejärjestelyt tulevat käyttöön ensi keväänä.

Tämä nelihaaraliittymä on vilkas ja onnettomuusaltis. Ranuan suunnasta tuleva raskas liikenne tulee rautatiesillalta melko jyrkkää mäkeä suoraan valtatielle ja liukkaalla kelillä se voi aiheuttaa vaaratilanteita.