Tie poikki: Lii­ken­ne ne­los­tiel­lä So­dan­ky­län Tor­vi­ses­sa kat­kais­taan rekan nos­to­töi­den ajaksi

pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Kolumni

Rakas mat­ka­päi­vä­kir­ja!


-
Kuva: Pekka Aho

Viimeisten kolmen kuukauden aikana olen matkustanut maailman ympäri. Olen etsinyt kadonnutta isääni Burmasta, elänyt metsäsuomalaisena Norjan ja Ruotsin rajalla, rakastunut Italiassa, huuhtonut kultaa Yukonissa, taikonut Tylypahkassa ja seurannut naisia, joita Mia Kankimäki ajattelee öisin.

Lentoni Aasiaan on lähtenyt mökkirannasta. Olen reilannut makuuhuoneesta olohuoneeseen ja takaisin. Välimeren sijaan poltin ihoni etupihan riippumatossa maatessa. Olen maistanut uusia makuja maailmalta, kun tein Duchesse-perunoita ja testasin ramenkeittoa.

Ostin kookoksen tuoksuisen rasvan ja merihenkisen tuoksukynttilän, jotta tuntisin olevani rantalomalla.

Tämän koko ajan olen paennut todellisuutta milloin kirjojen ja milloin esineiden kautta. Olen halunnut sitä, mitä en voi saada päivä päivältä enemmän.

Kun rajat menivät kiinni, suunnittelin paksun nipun ulkomaanmatkoja budjetteja myöten. Syytän osaksi myös koulutustani, joka on opettanut minut tekemään matkaohjelmia sarjatuotantona.

Rakastan matkustamista ja suorastaan himoitsen seuraavaa reissua. Juuri nyt on kuitenkin turvallisempaa ja vastuullisempaa suosia kotimaista tai ainakin pohjoismaista matkailua, poislukien Ruotsin. Ja kyllä, jopa Haaparannan.

Jumittaessani Suomessa ja Lapissa olen tajunnut, että tässä maailman tilanteessa Suomen muotoisten muurien sisällä on oikeastaan ihan hyvä olla.

Vaikka portit maailmalle aukeavat, tänä kesänä Kreikka vaihtuu Kemijärveksi ja Berliini Turuksi.

Matkailla voi muuallekin kuin kauas pois. Joogaretriitille ei välttämättä tarvitse mennä Balille tai viinimaistelulle Ranskaan.

Suomessa on paljon kauniita vierailun arvoisia paikkoja. Täytyy vain osata nähdä metsä puilta. Sitä kirjojen täydellistä kesää voi elää saaristossa, Kainuun metsissä, Käsivarren erämaissa tai Saimaalla.

Joten nyt pakkaan laukkuni, suuntaan meditoimaan Inarijärven rannalle, lämmitän saunan ja arvostan sitä, mitä minulla on. Sen jälkeen aion matkustaa ainakin Nordkappiin ja Hankoon, mutta en yhtään kauemmas.

Kirjoittaja opiskelee matkailua ammattilukiossa ja haihattelee harrastuksenaan.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.