Tie poikki: Lii­ken­ne ne­los­tiel­lä So­dan­ky­län Tor­vi­ses­sa kat­kais­taan rekan nos­to­töi­den ajaksi

pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Rajalla ilo­tu­li­te­taan kah­des­ti, Kemissä ta­pah­tu­maan pääsee il­mai­sek­si bus­sil­la

Uuden vuoden ilotulituksia järjestetään sekä Kemissä että Torniossa. Kemissä tapahtuma järjestetään jo kello 21 Kemin Sisäsatamassa.

– Kyllä tapahtumaa ollaan järjestämässä, toteaa Tuomas Laajoki Kemin kaupungin tapahtumatoimistolta.

Ilotulitukseen voi matkustaa Vihreä Kemi -hankkeen tarjoamalla maksuttomalla bussikuljetuksella. Eteläisen linjan bussi lähtee Rytikatin työväentalolta kello 20.20, josta se kiertää reittiä Rytikatu, Karikatu, Karjalankatu, Veitsiluodontie, Hepolantie, Ruonantie, Veitsiluodontie, Eteläntie, Ouluntie, Valtakatu, Asema ja Meripuistokatu. Tämän linjan päätepysäkki on Meripuistokatu 26 ja paluukyyti lähtee takaisin kello 21.35.

Pohjoisen reitin kyyti lähtee niin ikään 20.20 Sauvonväylän Prisman pysäkiltä ja se kiertää reitin: Kiveliönkatu, Opistonkatu, Lapintie, Aatonkatu, Tornionkatu, Torvisenkatu, Pajusaarentien, Koivuharjunkatu, Mäntylänkatu, Lehtokatu, Hahtisaarenkatu, Nahkurinkatu ja Meripuistokatu. Myös pohjoisen linjan auto lähtee takaisin kello 21.35.

Tornion ja Haaparannan yhteinen uuden vuoden tapahtuma Happy New Twice Victoriantorilla on jouduttu ohjelman osalta perumaan kiristyneiden covid19-rajoitusten vuoksi. Ilotulitukset kuitenkin järjestetään perinteisesti kahteen otteeseen ensin Torniossa keskiyöllä ja Haaparannassa yhdeltä yöllä suomen aikaa. Raketit ammutaan EU-puiston alueelta.

Saako kerrostalon pihalla ilotulittaa?

Rakettien ampuminen on tänäkin vuonna kiellettyä Kemin ja Tornion keskustassa.

Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18–02. Muulloin kuin uudenvuodenyönä ilotulitteiden ampuminen on luvanvaraista.

Monissa kodeissa juhlistetaan uutta vuotta ampumalla raketteja.

Vuodenvaihteen ilotulitukset aiheuttavat kuitenkin hieman päänvaivaa monessa taloyhtiössä. Kiinteistöliiton mukaan rakettien ampumisessa, kuten muussakin uudenvuoden juhlinnassa, kannattaa huomioida naapurit, lemmikit ja yleinen turvallisuus.

Naapuruston kärsivällisyys voi joutua koetukselle, jos pommien paukuttelu jatkuu kohtuuttoman pitkään. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä vain kello 18–02 välisenä aikana.

Ajankohdan lisäksi rakettien ampumisen paikka on syytä valita huolella.

– Kiinteistöliitto ei suosittele rakettien ampumista taloyhtiön pihalla, sillä yleensä se ei onnistu siellä tarpeeksi turvallisesti. Kun rakettien ampumiselle valitaan turvallinen paikka riittävän kaukana rakennuksista, ampujan ei tarvitse pelätä ilotulitteiden osumista rakennuksiin tai autoihin, eikä kotieläinten tai naapureidenkaan tarvitse kuunnella ikkunan edessä räjähteleviä raketteja, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Jos taloyhtiön tontti on riittävän suuri rakettien turvalliseen räjäyttämiseen, taloyhtiön kannattaa osoittaa asukkaille paikka, jossa ilotulitteita voi turvallisesti räjäytellä.

Lisäksi on hyvä muistaa, että ilotulitteita ei saa säilyttää taloyhtiön yhteisissä tiloissa, ullakolla tai verkkokellarissa.