Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­koe­ro­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Ra­ha­mi­nis­te­ri Matti Van­ha­sen mukaan elä­ke­put­ken ruk­kaa­mis­ta har­ki­taan – aika ei ole oikea ve­ron­ke­ven­nyk­sil­le

Vanhanen sanoo, että nyt ei ole oikea hetki verokevennyksille. Uudistusten hyötysuhde on punnittava tarkoin.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan eläkeputkea on muutettu aiemminkin niin, että ikääntyvien työntekijöiden työllisyysaste on parantunut.
Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan eläkeputkea on muutettu aiemminkin niin, että ikääntyvien työntekijöiden työllisyysaste on parantunut.
Kuva: Arttu Laitala

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) projektiluonteisen ministeripestin kovin vääntö alkaa tiistaina, kun Säätytalolla ryhdytään käsittelemään ensi vuoden talousarvioehdotusta.

Korona on tehnyt näkymistä sumuisia ja julkisuudessa on arvioitu, ettei hallitus ole joutunut sitten sotavuosien laatimaan budjettiaan yhtä vaikeassa tilanteessa.

Paljon on kiinni arvioista, jotka ennustavat maailmantalouden kehittymistä.

Vanhanen suhtautuu tuleviin koitoksiin rauhallisesti lukuisten pääministerivuosien jälkeen.

– En ole menettänyt yöuniani. Vaikeita tilanteita on ollut aiemminkin. Muistellaan vaikka finanssikriisiä.

Palattava tutulle uralle

Vanhasen mukaan tavoite on päätyä esitykseen, joka antaa selkeän viestin siitä, että Suomi pystyy hoitamaan pitkäjänteisesti talouttaan koronakriisistä huolimatta.

Tämä tarkoittaa, että budjettiesityksessä pitää palata menotasolle, josta hallitusneuvotteluissa on sovittu, ja joka on markkinoille luvattu.

– Meillä kuten kaikilla muillakin mailla on nyt ainakin hetkellisesti helpompaa alhaisen korkotason ansiosta, mutta tilanne voi olla petollinen, koska emme tiedä, miten markkinat kehittyvät. Siksi meidän pitää velallisena toimia vastuullisesti.

Viimeisteltyjä päätöksiä

Jos korona ei olisi kurittanut taloutta, nyt odotettaisiin linjauksia 30 000 uuden työpaikan synnyttämisestä. Kokonaistavoite koko vaalikaudelle on tuplasti suurempi.

Hallitusohjelman mukaisesti työllisyysasteen pitää kohota vähintään 75 prosenttiin. Edelleen tavoite on, että julkinen talous on tasapainossa 2023 mennessä.

Parempi työllisyys on kaiken a ja o.

– Uskottava näkymä siitä, että Suomi selviää taloudellisesti, sisältää nykyistä paremman työllisyysasteen. Kaikki tietävät, että työllisyyttä lisäämällä talouden tasapaino-ongelma pystytään hoitamaan.

Hän alleviivaa, että budjettiriihessä tarvitaan hyvin konkreettisia ja viimeisteltyjä työllisyyspäätöksiä.

Alkukesästä hallituksen sisällä oli eripuraa siitä, tehdäänkö syyskuun riihessä päätökset työllisyystoimista. Pääministeri Sanna Marin (sd.) muotoili, että toimista pitää olla näkymä, mutta päätösten teko voisi venyä vuoden loppuun.

Vanhanen sanoo nyt, että kyse on enemmän sävyeroista.

– Eivät mielipide-erot ole mihinkään kesän aikana muuttuneet. Lomaviikkojen aikana ei ole neuvoteltu. Budjetin sisältöneuvottelut alkavat nyt, ja ne kestävät noin kuukauden. Vasta riihen jälkeen tiedetään täsmälleen, mitä on päätetty.

Putki on pöydällä

Yksi konkreettinen uudistus voi olla eläkeputken rukkaaminen.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola väläytti viikonvaihteessa MTV-uutisten haastattelussa, että ay-liikkeessä ollaan valmiita keskusteluun eläkeputken poistosta, mutta ei ehdoitta.

Vanhanen myöntää, että eläkeputki kuuluu keinovalikoimaan, jota harkitaan.

Muutoksia eläkeputkeen on tehty aiemminkin.

– Ne ovat selvästi näyttäneet sen, että ikääntyvien työntekijöiden työllisyysaste on parantunut.

"En usko siihen, että kotimarkkinoiden kulutuksen kasvu verotuksen kautta olisi se keino, joka parhaiten tepsisi tässä tilanteessa."
Matti Vanhanen
valtiovarainministeri (kesk.)

Nyt ikääntyvä työtön, joka täyttää vaaditun työssäoloehdon, voi saada päivärahakauteensa lisäpäiviä, ja päästä eläkeputkeen. Lisäpäiviin oikeuttava ikäraja määräytyy syntymävuoden mukaan. Esimerkiksi vuosina 1957–1960 syntyneillä oikeus lisäpäiviin alkaa 61-vuotiaana.

Vanhanen kertoi jo aiemmin, ettei työttömyysturvan porrastaminen ole ajankohtaista tässä vaiheessa, kun taloutta elvytetään.

Hyötysuhde varmistettava

Talouden asiantuntijat ovat viime aikoina esitelleet talouden kohentamiseksi reseptejään, kuten arvonlisäveron määräaikaista alentamista tai kotitalousvähennyksen nostoa.

Valtiovarainministeri ei lämpene veronkevennyksille.

– En usko siihen, että kotimarkkinoiden kulutuksen kasvu verotuksen kautta olisi se keino, joka parhaiten tepsisi tässä tilanteessa. Matalampi verotus näkyy totta kai myönteisesti kulutuksessa, mutta en ole vakuuttunut sen hyötysuhteesta talouden ja työllisyyden kasvuun.

Hän kiteyttääkin, ettei nyt ole yleisten veronkevennysten hetki.

– Mitä sitten päätämmekään, meidän pitää kiinnittää huomiota kustannushyötyyn. Sen kanssa on oltava rehellinen, eli laskettava tarkoin, paljonko vaikka miljoonalla eurolla syntyy aidosti kulutusta ja uutta työtä.

Vanhanen jatkaa, että kotimaisen kulutuksen kannalta tärkeintä on se, että yritykset ja kotitaloudet luottavat siihen, että taloutta hoidetaan vakaasti.

– Se on paras viesti, jonka hallitus pystyy välittämään riihestä ulospäin.

Itsekuria, kiitos

Vanhanen toivoo, että hallitus pystyy välittämään myös viestiä, että normaali elämä jatkuu koronataistelusta huolimatta.

– Jos koronan toinen aalto tulee, toivottavasti pystymme selviämään kevyemmillä ja paremmin kohdennetuilla järjestelmillä kuin keväällä.

Hän korostaa, että koronan kanssa eläminen vaatii kansalaisilta itsekuria.

– Olen seurannut hiukan huolestuneena, että etenkin nuoret aikuiset ovat viime viikkoina käyttäytyneet ikään kuin korona olisi unohdettu. Ajattelutapa, että vain kovilla valtiovallan päätöksillä ja rajoituksilla kyettäisiin hallitsemaan epidemiaa, on surullista.

"Projekteillani selkeä alku ja loppu"

Valtiovarainministeri Vanhanen on ollut rahakirstun vartijana kaksi kuukautta.

Edellinen työ eduskunnan puhemiehenä oli mieleinen, mutta puheenjohtaja Katri Kulmunin vetoomus sai pään kääntymään.

Vanhanen on alusta pitäen kertonut, että rahaministerin salkun kantaminen on projektiluontoinen.

– Sille on olemassa alku ja loppu. En aio vetää tätä koko vaalikautta.

Vanhanen ei tässä vaiheessa suostu kertomaan, milloin on vahdinvaihto.

Hänelle itsellään tieto siitä jo on.

Viime syksynä Lännen Median haastattelussa Vanhanen kehui, että puhemiehen työ on unelmapesti. Siinä voi vaikuttaa itse aikatauluihin.

Nyt aikataulut ovat täynnä. Ohjelmaa on tunnin välein.

Hiukan helpotusta ja ajansäästöä on syntynyt siinä, kun euromaiden kokoukset on jouduttu pitämään etänä.

– Heikkoa etäkokouksissa on ollut se, että henkilökohtaiset kontaktit ja monet käytäväkeskustelut ovat jääneet väliin.

Vanhanen oli viime vuonna parissakin suuressa leikkauksessa. Nyt hän kuvailee kuntoaan hyväksi.

– Tosin menneestä olen oppinut sen, että projekteillani pitää olla tuo alku ja loppu, aivan kuten tässä ministerin tehtävässäni. Tiedostan rajani.

Keskusta koki nuorennusleikkauksen, kun viime vaalikaudella useat konkarit jättivät politiikan.

Vanhanen kokee, että nuorentuminen on mahdollisuus puolueelle.

– Tämä on normaalia elämänkiertoa. Nuorilla on motivaatio korkealla.

Vanhanen on toistuvasti sanonut, ettei hän pyri enää mihinkään.

Tässä vaiheessa on kuitenkin pakko kysyä mahdollisesta presidenttiehdokkuudesta. Pyörsihän hän päätöksensä ministerinkin pestistä, kun tarpeeksi kauniisti pyydettiin. Vanhasta naurattaa.

– Palauttaisin mieleen viime kannatuksen, jonka sain viime presidentin vaalissa.

Vaikka työpäivät ovat pidentyneet, ministerin taloprojekti Nurmijärvellä etenee. Kolmen viikon kesäloma kului melko tarkkaan rakennustyömaalla.

Taloprojektillakin on selkeä alku, mutta loppupäivää Vanhanen ei vielä tiedä.

– En osaa sanoa, milloin talo on muuttovalmis. Sain edellisen taloni myytyä ja nyt asun vuokralla, kunnes talo valmistuu. Ei ole kiire muuttaa.