Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Py­sä­köin­ti Ro­va­nie­men kes­kus­tas­sa saa hien otsalle

Auni Vääräniemi on uusrovaniemeläistynyt kissalauman palvelija, mediatyöläinen ja Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti.
Auni Vääräniemi on uusrovaniemeläistynyt kissalauman palvelija, mediatyöläinen ja Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti.
Kuva: Jussi Leinonen

Taskuparkkeerauksen suomenmestaruuskisat käytiin viime viikonloppuna Helsingissä. Kaupungillemme satoi kisassa kunniaa, sillä voiton vei rovaniemeläinen Jani Saarinen. Kun Saarinen rullasi auton taskuparkkiin alle 18 sekunnissa, voidaan sanoa taidon olevan kunnossa. Hykerryttää sekin, että helsinkiläinen kakkonen jäi rovaniemeläisestä voittajasta pari sekuntia.

Taskupysäköinnissä eli -parkkeerauksessa auto veivataan kadunvarren parkkiruutuun yleensä kahden auton väliin. Taito opitaan jo autokoulussa ja sitä tarvitaan etenkin kaupunkiympäristössä varsinkin, jos haluaa pysäköidä mahdollisimman lähelle käyntikohdettaan.

Vaikka me rovaniemeläiset voimme nyt elvistellä maan nopeimmalla taskuperuuttajalla, eivät Saarisen taidot meitä pysäköintistressaajia paljon lämmitä. Oma täydellisin taskuparkkeeraussuoritukseni on parinkymmenen vuoden takaa inssiauton ratista. Nykyään pelkkä ajatus kaupunkimaasturin pyörittämisestä kahden auton väliin Rovaniemen keskusta-alueella tuo kylmän hien otsalle.

Vähän nolottaa, mutta jos joudun pysäköimään autoni kadunvarteen, saatan helposti ajella sivukadut läpi ja etsiä paikkaa, jossa tilaa on edessä ja takana.

Jotta en aivan leimaudu blondikuskiksi, niin tekemäni pikagallupin perusteella en kärsi pysäköintistressistä yksin. Stressiä ei lievitä se, että Rovaniemen keskustassa vapaat parkkipaikat ovat kiven alla. Varsinkin kaupunkimme niin sanotut helpot parkkipaikat ovat vähentyneet radikaalisti kerrostalorakentamisen ja alueiden yksityistämisen myötä.

Elokuvateatterissa kävijät esimerkiksi joutuvat etsimään paikkaa autolleen kaukaa. Ennen tilaa oli Sampokeskusta vastapäätä Pekankadun pienessä parkkihallissa. Nyt se on merkitty City Hotellin asiakasparkkitilaksi. Samaa trendiä on havaittavissa ainakin Torniossa.

Tilava kallioparkki saisi meidät pysäköintistressaajat hyvin iloiseksi.

Erään työpaikkani satunnaiskävijät tuskailevat, että kokopäiväiseen pysäköintiin on Rovaniemellä liian vähän resursseja. Sitä tarjoavat keskustassa käytännössä vain Sampokeskus ja Rinteenkulman taivasparkki. Eikä varmaan edes tarvitse muistuttaa, että Lapin keskussairaalan pysäköintimahdollisuudet ovat nykyään lähinnä vitsi.

Mitä Rovaniemellä pitäisi tehdä, jotta autoilijat saisivat kiesinsä kivuttomasti pysäköityä?

Satsaus suurempaan autoparkkitaloon ei olisi hullumpi idea. Paikkaa sille todennäköisesti ei tiiviin kaupunkirakentamisen vuoksi löydy, mutta tehdään oulut ja tampereet ja mennään maan alle. Tilava kallioparkki saisi meidät pysäköintistressaajat hyvin iloiseksi.