kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Sopu hoi­ta­ja­liit­to­jen pitkän työ­kiis­taan tär­kein­tä, kiis­te­ly voit­ta­jis­ta ja hä­viä­jis­tä toiss­si­jais­ta

”Pyö­rit­te­lin pitkään mie­les­sä­ni haenko virkaa” - Oulun hiip­pa­kun­nan nuorin kirk­ko­her­ra on Simon seu­ra­kun­nan Laura Kin­nu­nen

Laura Kinnunen on Simon seurakunnan kirkkoherra ja tällä hetkellä ainoa papin työtä tekevä.
Laura Kinnunen on Simon seurakunnan kirkkoherra ja tällä hetkellä ainoa papin työtä tekevä.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Simon uusi kirkkoherra Laura Kinnunen aloitti tehtävässään helmikuussa. Ennen tätä pestiä Kemissä asuva Kinnunen toimi kappalaisena Keminmaan seurakunnassa.

– Kuulin, että Simossa on kirkkoherran paikka aukeamassa. Pyörittelin pitkään mielessäni, haenko virkaa. Olin kuitenkin ihan tyytyväinen työssäni Keminmaassa, Kinnunen kertaa.

Hiljalleen kiinnostus alkoi syttyä.

– Mietin onko minusta siihen ja olenko liian nuori tehtävään, 32-vuotias kirkkoherra toteaa.

Kinnunen onkin tällä haavaa Oulun hiippakunna nuorin kirkkoherra.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo asetti Kinnusen virkaansa piispanmessussa sunnuntaina.

Kinnusella on nyt noin kolme kuukautta uusia tehtäviä takana.

– Huomaan, että loppupeleissä  huoleni ovat olleet turhia. Jokainen tekee työtä omalla persoonallaan ja omilla vahvuuksillaan ja myös heikkouksillaan.

Diakonissa Ritva Lampela, lääninrovasti Matti Salminen, piispa Jukka Keskitalo ja Keminmaan seurakunnan kirkkoherra Ari Rautakoski sekä kirkkoherra Laura Kinnunen.
Diakonissa Ritva Lampela, lääninrovasti Matti Salminen, piispa Jukka Keskitalo ja Keminmaan seurakunnan kirkkoherra Ari Rautakoski sekä kirkkoherra Laura Kinnunen.

Yhteistyötä kunnan kanssa

Ensimmäiset kuukaudet uudessa seurakunnassa ovat kuluneet seurakuntaan tutustuessa. Simon seurakuntaan kuuluu 2264 jäsentä eli kirkko on pienessä kunnassa varsin iso yhteisö. Seurakunnan työntekijöitä on kuusi. Kirkkoherra on Simossa ainoa tällä hetkellä papin töitä tekevä.

– Perustyöhön, jumalanpalveluksiin ja toimituksiin menee paljon aikaa. Toki myös aikaa menee hallinnon pyörittämiseen. Kirkkoherran työnkuva on kuitenkin laaja ja monipuolinen, jossa saa tutustua ja olla ihmisten kanssa erilaisissa elämäntilanteissa, Kinnunen kertoo työstään.

Kinnunen kertoo, että seurakunta tekee paljon yhteistyötä muun muassa Simon kunnan kanssa.

– Nuoriso- ja varhaisnuorisotyö järjesti kunnan ja Simon yrittäjien kanssa yhteisen talviriehan, jossa oli mukavasti porukkaa.

Kirkkoherran tehtävässä Laura Kinnunen pystyy vaikuttamaan omaan työhönsä ja myös siihen, millaiseksi seurakuntaa kehitetään.

– Haluan olla kirkkoherrana siellä, missä ihmiset ovat.

Kinnunen arvostaa seurakunnissa tehtävää vapaaehtoistyötä paljon. Vapaaehtoiset ovat tärkeässä osassa esimerkiksi vappuna järjestettävässä tapahtumassa.

– Toivon, että seurakuntalaiset löytäisivät hyvän paikan seurakunnasta palvella ja olla. Oli kyse sitten munkin paistamisesta tai tekstin lukemisesta jumalanpalveluksessa.

Laura Kinnunen kertoo olleensa kiinnostunut uskonnosta ja sen vaikutuksesta yhteiskunnassa ”aina”.

– Varmaan tämän kiinnostuksen pohjalta lähdin lukemaan teologiaa. Alussa ei ollut selvää, että minusta tulisi pappi. Olin aina ajatellut, että minusta tulee opettaja. Kesäteologina oleminen ja työ seurakunnassa alkoivat kuitenkin vähitellen tulla osaksi minua.

Kinnusen lapsuudenperhe ei ollut mitenkään erityisen uskonnollinen.

– Kirkkoon on kuitenkin suhtauduttu positiivisesti. Se, miksi lähdin opiskelemaan teologiaa on ennemminkin vaikutusta omilta uskonnonopettajiltani kouluajoilta. He herättivät kiinnostuksen uskontoon, kirkkoon ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Hyppy tuntemattomaan

Laura Kinnunen sai pappisvihkimyksensä Oulussa vuonna 2016.

Siitä lähtien hän on asunut Meri-Lapissa. Muutto kaksi viikkoa yliopistosta valmistumisen jälkeen alueelle oli hyppy tuntemattomaan. Kinnunen ehti asua 25 ensimmäistä vuottaan pääkaupunkiseudulla Vantaalla.

Aluksi Kinnunen ei tuntenut täältä ketään. Työ vei paljon, aikaa, mutta vapaapäivät tuntuivat hankalilta. Sitten Kinnunen tapasi nykyisen aviomiehensä.

– Nyt meillä on kaksi lasta ja talo. Kun ennen en keksinyt vapaapäiville ohjelmaa, niin sen suhteen ei enää ole ongelmia, Kinnunen nauraa.

Kuka?

Laura Kinnunen

32-vuotias Simon kirkkoherra.

Valmistui papiksi vuonna 2016.

Työskennellyt aiemmin Keminmaan seurakunnassa.

Perheeseen kuuluvat mies ja kaksi lasta.