Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Kolumni: Hä­vet­tää tun­nus­taa, mutta en pysty kat­so­maan tv:n vaa­li­väit­te­lyi­tä

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Pyö­rä­var­kau­det kas­vus­sa: Ilmoita varkaus ja epäi­ly­kin po­lii­sil­le

Someryhmään jaetut havainnot eivät edistä rikoksien ratkaisua.

Joskus tekijä selviää useita tapauksia yhdistelemällä, tämänkin vuoksi jokainen pyörävarkaus kannattaa ilmoittaa tuoreeltaan poliisille.
Joskus tekijä selviää useita tapauksia yhdistelemällä, tämänkin vuoksi jokainen pyörävarkaus kannattaa ilmoittaa tuoreeltaan poliisille.
Kuva: Anssi Jokiranta
Viime viikkoina Rovaniemellä on käyty aktiivista keskustelua pyörävarkauksista muun muassa Facebookin Puskaradio Rovaniemi -ryhmässä. Onko poliisin tietoon tullut, että pyörävarkauksien määrä Rovaniemellä olisi viime aikoina lisääntynyt, rikoskomisario Terhi Vuorinen Lapin poliisilaitokselta?

– Onhan näitä jatkuvasti, pyörien ynnä muiden pyöränomaisten kulkupelien varkauksia, mutta sitä en pysty sanomaan, onko erityistä piikkiä ollut

– Kun joku aloittaa vaikkapa Puskaradio-ryhmässä havainnoistaan ketjun, ei se välttämättä tarkoita, että varkauksien määrä olisi lisääntynyt.

Puskaradiossa on raportoitu myös epäilyttävistä henkilöistä, jotka ovat kierrelleet asuintalojen pihoja kuvaamassa, oletettavasti varastettavaksi soveltuvaa omaisuutta kuten polkupyöriä.
Mitä tulee tehdä, jos huomaa tällaisen henkilön?

– Kannattaa soittaa hätäkeskukseen, jos havaitsee tällaista toimintaa, joka ei ole ihan asiallista, vaikkei suoranaista varkautta olisikaan käynnissä. Poliisia kiinnostavat kaikki havainnot, sillä niitä yhdistelemällä voi ratketa esimerkiksi samalta alueelta ilmoitettu pyörävarkaus.

Entäpä jos näkee varkaan itse teossa?

– 112:een soitto, jonka jälkeen voi arvioida tilannetta. Jos tilanne näyttää siltä että tilanteeseen on mahdollista puuttua turvallisesti, niin sen voi toki tehdä omaisuutensa suojelemiseksi.

Nykyään lähes kaikilla on mukanaan älypuhelin ja siinä kamera. Voiko varasta kuvata ja onko tällainen kuva-aineisto poliisille käyttökelpoista todistusaineistoa?

– Kuvat ja videotkin ovat poliisille arvokkaita, sillä niistä voi saada hyviä tuntomerkkejä tekijästä. Poliisi arvioi tapauskohtaisesti, voiko se käyttää materiaalia.

Jos huomaa, että oma pyörä on varastettu, onko enää mitään toivoa sen takaisinsaamiseksi poliisin kautta?

– Kyllä pyörävarkauksia aina selviääkin, eli ilman muuta kannattaa tehdä rikosilmoitus.

– Joskus varastettua omaisuutta tulee poliisille vuosienkin päästä varkaudesta, mutta silloin esimerkiksi pyörät ovat usein jo vakuutusyhtiön omaisuutta, eli alkuperäinen omistaja on saanut vakuutusyhtiöstä korvauksen.

Seuraako poliisi sosiaalisen median keskusteluja varkauksista?

– Sellaiseen ei ole aikaa, kädet on täynnä työtä muutenkin.

– Poliisille pitää ilmoittaa, jos haluaa saada asian poliisin tietoon. Joko tuoreeltaan hätäkeskuksen kautta, verkossa sähköisellä rikosilmoituksella, jos vahinko on jo tapahtunut, eikä partiota tarvita välittömästi paikalle.

Esiintyykö Rovaniemellä suunnitelmallista pyörien varastamista vai tehdäänkö varkaudet yleensä hetken mielijohteesta?

– Molempia on.

Miten pyörän omistaja voi ennaltaehkäistä varkauden?

– Omaan pyörään kannattaa hankkia kunnollinen, riittävän järeä lukko, valokuvata pyörä sekä ottaa talteen runkonumero tai kaiverruttaa oma tunnus runkoon. Lukollinen sisätila on paras paikka säilytykseen. Jos sellaista ei ole käytössä, pyörä kannattaa sijoittaa pois näkösältä, esimerkiksi taka- tai sisäpihalle. Se, että mahdollinen varas ei tule tietoiseksi pyörän olemassaolosta, vähentää heti varkauden todennäköisyyttä.


Pyörävarkaudet kasvussa

Helsingin Sanomien mukaan pyörävarkaudet ovat lisääntyneet tänä vuonna koko maassa.

Poliisiin mukaan Rovaniemellä varastettiin tammi–elokuussa tänä vuonna 164 pyörää, kun viime vuonna määrä oli 139.

HS suhteutti pyörävarkauksien määrän asukaslukuun maamme 10 suurimmassa kaupungissa.

Ykkösenä oli Oulu, jossa pyöriä varastettiin 4,3 tuhatta asukasta kohti. Toisen ja kolmannen sijan jakoivat Helsinki ja Jyväskylä luvulla 4,2.

Rovaniemellä on tänä vuonna varastettu 2,6 pyörää tuhatta asukasta kohti. Suhdeluku on pienempi kuin maan 10 suurimmassa kaupungissa.

Lähde: Helsingin Sanomat

Lue lisää: Toimittajalta: Missä pyörä, siellä varas