Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Putin syytti Nord Stream -put­kien vuo­dois­ta "kan­sain­vä­lis­tä ter­ro­ris­mia"

Putkissa on havaittu neljäs vuoto, kaksi vuodoista on Ruotsin ja kaksi Tanskan talousalueella.

Moskova/Helsinki
Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti "kansainvälistä terrorismia" Nord Stream -kaasuputkien vuodoista.
Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti "kansainvälistä terrorismia" Nord Stream -kaasuputkien vuodoista.
Kuva: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää "kansainvälistä terrorismia" Nord Stream -kaasuputkien vuodoista. Putin esitti näkemyksensä puhelinkeskustelussa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Kreml julkisti keskustelusta tietoja torstai-iltana.

Kremlin mukaan Putin arvioi tapahtunutta puhelussa "ennennäkemättömäksi sabotaasiksi, kansainväliseksi terroriteoksi Nord Stream -kaasuputkia kohtaan".

Venäjä aikoo tämän johdosta viedä asian YK:n turvallisuusneuvoston kiireelliseen käsittelyyn, Putin ilmoitti. Putkivuotoja on määrä käsitellä neuvostossa perjantaina.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi aiemmin torstaina, että kaasuvuotojen takana on luultavasti vieras valtio. Asian tutkinta vaatisi Peskovin mukaan useiden maiden yhteistyötä, mutta hänen mukaansa monet maat ovat haluttomia ottamaan yhteyttä Venäjään.

Keskiviikkona Venäjä sanoi, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on "velvollinen" vastaamaan, onko Yhdysvallat kaasuvuotojen takana.

Asiantuntijat varoittivat jo ennen ensimmäisen Nord Stream -kaasuputken rakentamista mahdollisista hyökkäyksistä putkea vastaan. Ruotsin kokonaismaanpuolustuksen tutkimuslaitoksen (FOI) raportissa vuodelta 2007 kerrottiin kaasuputken haavoittuvuudesta mahdollisen räjäytyksen takia, kirjoitti Dagens Nyheter torstaina.

Raportissa sanottiin, että betonikuoresta huolimatta yksi sukeltaja riittää kiinnittämään räjähdyspanoksen.

Raportin laatijoille oli selvää, että Nord Streamiin liittyi joukko turvallisuuspoliittisia ongelmia. Sen olisi pitänyt herättää tärkeitä kysymyksiä, sanoi FOI:n turvallisuuspoliittisen yksikön johtaja Mike Winnerstig lehdelle.

Neljäs vuoto aiemmin havaittujen välissä

Nord Stream -kaasuputkissa Itämerellä on havaittu jo neljäs vuoto. Uusi vuoto havaittiin tiistaina iltapäivällä ja rannikkovartiosto kertoi siitä myöhään keskiviikkoiltana.

– Sitä ei havaittu aluksi, eikä se näkynyt tutkassa, koska se on pienempi. Rannikkovartiosto havaitsi sen, kun he liikkuivat alueella veneillä ja lentäen. Tarkkaa aikaa en tiedä, mutta asiasta oli tieto tiistaina lounasaikaan, kertoi Ruotsin meripelastuskeskuksen edustaja Maria Boman Aftonbladetin haastattelussa.

Ruotsin rannikkovartioston paikan päällä olevalla aluksella kerättyjen tietojen mukaan kaksi vuodoista on Ruotsin ja kaksi Tanskan talousalueella.

Bomanin mukaan uusi vuoto ei anna aihetta toimiin, koska se on pienempi ja sijaitsee kahden jo aikaisemmin havaitun vuotokohdan välissä.

Ruotsin alueella olevista vuodoista suurempi on Nord Stream 1 -putkessa ja pienempi Nord Stream 2 -putkessa.

Tapahtunutta on laajalti arveltu tai vihjattu Venäjän järjestämäksi sabotaasiksi. Sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina voimakkaita räjähdyksiä kaasuvuotojen alueella.

Vuodot tiistaina Eurooppa-neuvostossa

Vt. pääministeri Magdalena Andersson sanoi torstaina Ruotsin nostavan Nord Stream -kaasuvuodot esille Eurooppa-neuvoston kokouksessa Prahassa tiistaina.

Anderssonin mukaan kyse on eurooppalaisesta energiahuollosta ja eurooppalaisen energiajärjestelmän turvallisuudesta. Hänen mukaansa täytyy keskustella, mitä se merkitsee tässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

Tanskan puolustusministeri Morten Bödskov kertoi olleensa Nord Stream -kaasuvuotojen takia yhteydessä sotilasliitto Naton pääsihteeriin Jens Stoltenbergiin. Pääsihteeri oli ilmaissut tukensa tanskalaisviranomaisten tutkimustyölle, Bödskov sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan.

Bödskov sanoi olevansa hyvin huolissaan tilanteesta. Kaikkien alueen maiden täytyy hänen mukaansa tehdä yhteistyötä tapahtuneen selvittämiseksi.