Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Punk­kien hai­toil­ta voi suo­jau­tua

Puutiaisvälitteiset taudit ovat vakavia ja punkkeja nyt ennätysmäärä, mutta huolestua ei tarvitse. Rokoteohjelma ei ole laajenemassa.

Kemin Syväkankaan alueen ensimmäinen todettu puutiaisaivotulehdus-tapaus ei Terveyden ja hyvinvointilaitoksen asiantuntijalääkäri Mika Muhosen mukaan aiheuta rokotusohjelman laajennuksia Meri-Lapin alueella. Tapaus todettiin tänä kesänä.

– Syväkankaalla on noin 2 000 asukasta. Yksi tapaus ei vielä nosta ilmaantuvuutta niin suureksi, että laajennusta pitäisi miettiä. Nykyisen ohjelma-alueen ulkopuolella tapausmäärien pitäisi lisääntyä moninkertaisesti, jotta koko Kemin kaupunkiin olisi perusteltua laajentaa suositusta. En näe, että tällaista ryöpsähdystä on näköpiirissä lähivuosina, koska kuluneen viiden vuoden aikanakaan Kemissä tapausmäärät eivät ole erityisesti nousseet, hän kertoo.

Koska Syväkangas on ohjelmaan kuuluvan Ritikan vieressä, Muhosen mukaan todennäköisin tartuntapaikka saattaa olla hyvinkin lähellä jo tunnettua riskialuetta.