Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Pump­pu­voi­ma­la voisi toimia Vuo­tok­se­na

Pyhäsalmen kaivokseen suunniteltu pumppuvoimala herättää keskustelua. Samoin tekee Kemijärven tulvasuojelu, koska Vuotos on moneen kertaan suojeltu. Ilmastonmuutos lisää sadantaa ja tulvariskejä sekä voimalaitosten ohijuoksutuksia.

Ehdotan ratkaisuksi pumppuvoimalaa Vajukosken ja Porttipahdan välille. Korkeuseroa on 40 metriä. Portipahdan ja Kurittukosken voimaloiden yhteinen teho on 55 MW.  Vesitiet, padot ja sähköverkko ovat valmiina, tarvitaan vain voimalaitoksille pumppukoneistot.

Vajukosken virtaama kevättulvan aikaan on noin 150 kuutiota sekunnissa. Sen ohjaaminen pumpuilla Porttipahtaan vähentäisi vastaavasti alajuoksun virtausta, mikä olisi varmaan merkittävä sekä Kemijärven että Rovaniemen tulvariskin kannalta. Lokan ja Portipahdan altaissa on riittävästi tilaa vesimäärän kausivarastointiin.

Myös Kemijoki Oyn hyöty olisi merkittävä, koska nyt ohijuoksutukseen menevä vesi saataisiin voimalaitoskäyttöön koko 243 metrin korkeuseron matkalta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.