pääkirjoitus: Hal­li­tus­rin­ta­ma repesi ra­ja­var­tio­lain uu­dis­tuk­ses­sa – rat­kai­sua ei saa vii­vyt­tää

Pullat ovat ko­ti­paa­ka­rin bra­vuu­ri – Tor­nio­lai­nen Inka Me­si­laak­so ki­sai­lee Koko Suomi leipoo oh­jel­mas­sa

Torniolainen Inka Mesilaakso kilpailee Koko Suomi leipoo -ohjelmassa. Merilaakson bravuurit ovat pullat ja kakut. Tällä kertaa rähmäpullakahvit nautittiin Karkiaisella.
Torniolainen Inka Mesilaakso kilpailee Koko Suomi leipoo -ohjelmassa. Merilaakson bravuurit ovat pullat ja kakut. Tällä kertaa rähmäpullakahvit nautittiin Karkiaisella.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Torniolainen Inka Mesilaakso on mukana Koko Suomi leipoo -ohjelmassa, jossa kotileipurit kilpailevat paremmuudesta Backbyn kartanon pihalle pystytetyssä teltassa.

Jokaisessa jaksossa leivotaan tekninen tehtävä ja taidonnäytetehtävä. Taidonnäytteeseen kilpailijat saavat tehtävän teeman ja vaatimukset etukäteen, mutta resepti täytyy tehdä itse.

Yksi kilpailija putoaa pelistä pois. Maanantaina 14.2. esitettiin kauden kuudes jakso. Mesilaakson on kotileipureiden joukossa mukana.

Tähtileipuri ensimmäisessä jaksossa

Mesilaakson kisa alkoi onnekkaasti, sillä hänet nimettiin heti ensimmäisessä jaksossa tähtileipuriksi. Ensimmäisen jakson tekninen tehtävä oli Sans Rival -kakku. Tähtileipurin Mesilaaksosta teki kuitenkin taidonnäytetehtävänä ollut perinneleivonnainen,  puppelsiinit – pulla-appelsiinit. Pullassa on mausteinen voisilmä ja pulla paistetaan appelsiinin puolikkaassa.

Tuomarit Markus Hurskainen ja Toni Rantala eivät olleet ikinä nähneet pullien paistoa appelsiinin kuoressa. He arvelivat, että pullista tulee kuivia. Maku, rakenne ja koostumus olivat ilmeisesti kohdallaan.

– Tuomarit sanoivat, että otin riskin. He arvostivat uutuutta ja riskiä. Riskinotto kannatti, Mesilaakso sanoo.

Puppelsiini, eli pulla-appelsiini. Pullaan tulee appelsiinin maku, kun se paistetaan appelsiininpuolikkaan kuoressa.
Puppelsiini, eli pulla-appelsiini. Pullaan tulee appelsiinin maku, kun se paistetaan appelsiininpuolikkaan kuoressa.
Kuva: Inka Mesilaakso

Eniten kehuja tulee mausta

Mesilaakso on kisassa leiponut muun muassa  pullakranssia, oopperaleivoksen, kakun, jonka sisällä on pride-sydän sekä elokuvateeman omppusumpin.

Palaute oli Mesilaakson mukaan kannustavaa ja eniten tuli kehuja mausta.

Mokka biskvier ei onnistunut ja sekös nosti kyyneleet silmäkulmaan.

– Tuomarit ovat ammattitaitoisia, epäonnistumisesta tulee kritiikkiä, mutta he osaavat antaa hyvää palautetta. Ei sitä pahalla muistele, Mesilaakso sanoo.

Ohjelman formaattia Mesilaakso pitää mieluisana. Ilmapiiri kilpailijoiden kesken on kannustava eikä isot ikäerot haittaa. Juontaja Anne Kukkohovi tsemppaa ja pitää virettä hyväntuulisena.

Jännitysmomentti on jakson lopussa.

– Hengitystä pidätellen kaikki odottavat tuomarien päätöstä. Monesti olen ollut varma, että lähden kotiin, kisassa mukana oleva Mesilaakso sanoo.

Tavoitteetkin ovat jo täyttyneet. Mesilaakso on nimetty kerran tähtileipuriksi eikä hän ole itkenyt joka ohjelmassa.

Helle tekee tepposet kermalle ja voille

Kilpaa leivotaan helteen aikana. Teltassa on kuuma, kerma ei tahdo vatkaantua ja voi sulaa hetkessä. Juoksevaa vettä ei ole, reseptejä varten on vain lasketut raaka-aineet. Lisäksi toimitaan vierailla välineillä ja astioita on rajattu määrä. Täytyy pitää mielessä, mitä tekee missäkin vaiheessa. Tähän ei katsoja helposti kiinnitä huomiota.

Mesilaakson bravuurit ovat pullat ja kakut. Koko Suomi leipoo on ollut Mesilaakson suosikkiohjelma, jota hän on aina seurannut.

– Miten voi mennä noin pieleen, olen saattanut ihmetellä aikaisemmin. Nyt tiedän, miten yksinkertaisissakin asioissa voi mennä pieleen, hän naurahtaa.

Ohjelmaan osallistuminen on Mesilaakson mukaan huippukokemus ja leivonnassa oppimisen retki.

– Innostuin hirveästi. Kotona olen tehnyt teknisiä tehtäviä ja ne ovat onnistuneet. Kehityn koko ajan ja minusta tulee vielä parempi ja parempi leipuri, Mesilaakso sanoo.

–  Opin uusia tekniikoita, leivoksia, täytteitä ja koristeita ja niiden soveltamista leivonnassa, kotileipuri kertoo.

Ohjelmaan mukaan lähteminen oli harkinnan tulos. Se vähän epäilytti, millainen kuva itsestä tulee, mutta Mesilaakso sanoo, että ohjelmissa on Inka.  Ohjelman aikana tutut ovat kannustaneet ja inkerileipoo on saanut paljon seuraajia instagramiin.

Inkan puppelsiinit eli pulla-appelsiinit

2,5 dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 tl suolaa

1 dl sokeria (hieno)

1 tl kardemummaa

100 g voisulaa

6-8 dl vehnäjauhoja

6 appelsiinia

Voiteluun

1 kananmuna

Voinappi pulliin

50 g pehmeää voita

2 rkl sokeria (hieno)

2 tl vaniljasokeria

1 tl kardemumma

Appelsiinikastike

2 dl puristettua appelsiinimehua

1 dl sokeria

Suklaakastike

200 g maitosuklaata

½ dl kuohukermaa

nokare voita

ripaus suolaa

Valmistusohje

Leikkaa appelsiinit puoliksi ja purista niistä mehut sitruspuristimella. Säästä kuoret.

Sulata voi ja jätä jäähtymään.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele sekä liota siihen hiiva hyvin. Lisää sokeri ja kardemumma sekä puolet voisulasta.

Vaivaa jauhot sekaan. Lisää loput voisulasta ja vaivaa se taikinaan.

Laita leivinliina taikinakulhon päälle ja jätä pullataikina nousemaan noin 20 minuutin ajaksi lämpimään.

Pullataikinan noustessa tee voinappi ja suklaakastike.

Voinappi: sekoita pehmeä voi, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma keskenään hyvin sekaisin. Kääri seos leivinpaperille rullalle ja laita pakastimeen jäätymään.

Tee appelsiinin kuorien reunaan 4 viiltoa. Kun pullataikina on noussut, pyöritä pullat tasaisiksi ympyröiksi ja laita ne tyhjennettyjen appelsiinin kuoripuolikkaiden sisälle.

Leikkaa voinappipötköstä palasia ja paina ne pullien keskelle. Voitele pullat kananmunalla ja sirottele hienoa sokeria voisilmän ympärille. Aseta puppelsiinit muffinivuokiin, jotta ne pysyvät pystyssä.

Paista puppelsiineja 225 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, jonka jälkeen peitä ne foliolla ja paista toiset 10 min tai kunnes pullat ovat kypsiä.

Pullien ollessa uunissa voit aloittaa appelsiini- ja suklaakastikkeen tekemisen.

Appelsiinikastike: Mittaa appelsiinimehu ja sokeri paistinpannulle. Paista/kiehauta tätä seosta niin kauan, että se alkaa siirappisoitumaan. Nosta sitten pois levyltä ja kaada tarjoiluastiaan.

Suklaakastike: sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita siihen kiehautettu kerma, voi ja suola. Laita tarjoiluastiaan.

Avaa appelsiinin kuoret ja dippaa pullaa valitsemassasi kastikkeessa.

Inka Mesilaakso

28-vuotias nuoriso-ohjaaja Torniosta.

Sosionomi

Osallistuu Koko Suomi leipoo -ohjelmaan.

Perheessä puoliso ja kuukauden ikäinen poikavauva.

instagram.com@inkerileipoo

"Tuomarit ovat ammattitaitoisia, epäonnistumisesta tulee kritiikkiä, mutta he osaavat antaa hyvää palautetta. Ei sitä pahalla muistele."
Inka Mesilaakso
Koko Suomi leipoo -kilpailija