pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Psy­ko­te­ra­pia­kes­kus Vas­taa­mon asiakas voi hakea mak­sul­li­sen luot­to­kiel­to­mer­kin­nän il­mai­sek­si – näin voit suojata hen­ki­lö­tie­to­ja­si

Suomen Asiakastieto avasi kirityksen kohteeksi joutuneille mahdollisuuden hakea omaehtoista luottokielto merkintää maksutta. Omat tiedot voi suojata tekemällä useita erilaisia kieltoja eri viranomaisille.

Omien tietojen luovuttamisen voi kieltää useasta eri paikasta.
Omien tietojen luovuttamisen voi kieltää useasta eri paikasta.
Kuva: Arttu Laitala

Luottotietoja ylläpitävä Suomen Asiakastieto Oy tarjoaa Psykoterapiakeskuksen Vastaamon asiakkaille maksutta käyttöönsä Oma luottokielto -turvamerkinnän ja Tietovahti-palvelunsa vuodeksi.

Vapaaehtoinen luottokielto -merkintä estää rahaluoton, kuten esimerkiksi pikavippien hakemisen tai luotollisten sopimusten solmimisen tilanteissa, joissa luotonmyöntäjä tarkistaa hakijan luottotiedot Suomen Asiakastieto Oy:n henkilöluottorekisteristä.

– Tärkeintä on nopeasti. Oma luottokielto -turvamerkintä antaa suojan henkilön nimissä tehtyjä petoksia vastaan, koska se estää tehokkaasti esimerkiksi luoton hakemisen toisen nimissä, sanoo Asiakastiedon toimitusjohtaja Jukka Ruuska.

Asiakastieto avaa Vastaamon asiakkaille tarkoitetut nettisivut tiistaina 27. lokakuuta. Tarkempia tietoja luottokiellon hausta saa myös Vastaamon kotisivuilta.

Luottokiellon voi hakea myös Bisnode Finland Oy:n kautta. Molemmat yhtiöt ylläpitävät luottorekistereitä.

Kyberturvallisuuskeskus suosittelee, että luottokiellot haetaan molempien yhtiöiden kautta. Omaehtoisen luottokiellon hakeminen maksaa 15–20 euroa.

Omaehtoisen luottokiellon hakeminen on yleensä maksullista ja luottokielto on voimassa kaksi vuotta.

Vastaamon tietomurron kohteeksi joutunut voi kieltää omien osoitetietojen luovuttamisen Digi- ja väestörekisterin kautta.

Väestörekisterijärjestelmään voidaan merkitä yhteystietojen luovutuskielto, suoramarkkinointikielto, asiakasrekisterin päivityskielto, sukututkimuskielto ja henkilömatrikkelikielto.

Voit kieltää paperisen muuttoilmoituksen tekemisen

Omia tietojaan voi suojata myös tekemällä Postille lomake-eston, jolla varmistetaan se, ettei kukaan voi tehdä osoitteesi muuttoilmoitusta paperisella lomakkeella. Kiellon voi tehdä OmaPosti-sovelluksen tai Postin nettisivujen kautta.

Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) voi tehdä erillisen rekisteröintikiellon.

Toistaiseksi voimassa oleva kielto tarkoittaa sitä, ettei kukaan voi merkitä kiellon tehnyttä henkilöä minkään yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi kaupparekisteriin.

Ennen merkintää PRH:n edustaja pyytää merkintää varten henkilökohtaisen suostumuksen.

Rekisterikiellon tekeminen ei poista kaupparekisteriin aikaisemmin merkitystä rooleista. Omat mahdolliset kaupparekisteritiedot voi tarkistaa Suomi.fi -sivuston kautta.