Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pos­tin­kan­ta­jan työ sopii hyvin vuo­ro­kau­si­ryt­mei­hin – 73-vuo­tias Raimo Hyt­ti­nen jäi eläk­keel­le 67-vuo­tiaa­na, mutta hän tekee edel­leen mie­lel­lään töitä

Hyttinen on huomannut, että yleinen asenne eläkeläisten työntekoa kohtaan on muuttunut viime vuosien aikana, kun moni ala kärsii työvoimapulasta.

Raimo Hyttinen viihtyy postinkantajan työssä, vaikka hän on jo eläkeiässä. Hän arvioi palautuvansa työstä jopa paremmin nyt kuin työikäisenä.
Raimo Hyttinen viihtyy postinkantajan työssä, vaikka hän on jo eläkeiässä. Hän arvioi palautuvansa työstä jopa paremmin nyt kuin työikäisenä.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Raimo Hyttinen, 73, aloitti kesätyöt Kaleva Median postinjakajana juhannuksen jälkeen. Työ on ollut hänelle niin mieluista, että hän aikoo jatkaa hommia edelleen. Hyttinen on jäänyt eläkkeelle 67-vuotiaana. Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva mies teki työuransa pääkaupunkiseudulla, jossa hän työskenteli muun muassa linja-autonkuljettajana ja lehdenjakajana.

– Muutimme vaimoni kanssa Kemiin kuusi vuotta sitten. Olen kotiutunut tänne erittäin hyvin. Olen maalta kotoisin, joten pikkukaupunki tuntuu mukavalta paikalta. Helsingissä on toki paljon mahdollisuuksia, töitä ja kulttuuria. Siellä on mukava vierailla, Hyttinen pohtii.

Työt alkavat hyvissä ajoin

Hyttisen tuttava työskentelee myös postinjakajana ja hän houkutteli Hyttisenkin töihin.

– Postinkantajan työ sopii hyvin vuorokausirytmeihini, mies toteaa.

Kaleva Median postinkantajat tekevät varhaisjakelua eli posti toimitetaan asiakkaille myöhäisen illan ja aamun välisenä aikana. Ajankohtaa määrittelee jaettavan sanomalehden aikataulu. Meri-Lapin alueelle Lapin Kansa saapuu painosta jo hyvissä ajoin, ja työn voi aloittaa jopa yhdentoista aikoihin illalla. Työyön pituuteen vaikuttaa muun mussa se, onko peittojakelupäivä, jolloin jaetaan Lounais-Lappi ja kuinka paljon jaettavana on kirjepostia.

– Olen usein kotona neljän jälkeen, jolloin käyn koiran kanssa lenkillä. Sitten laitan nukkumaan ja unta riittää puoleen päivään saakka, Hyttinen kertoo päivärytmistään.

– Osa postinjakajista nukkuu illalla ennen töiden alkamista, mutta minulle tämä on sopiva rytmi.

Raimo Hyttinen kertoo, että sähköisen jakokirjan avulla postinjakaminen on helppoa.
Raimo Hyttinen kertoo, että sähköisen jakokirjan avulla postinjakaminen on helppoa.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Pääkaupunkiseudulla oli erilaista

Pääkaupunkiseudulla työskennellessään Hyttinen teki pääsääntöisesti yövuoroja. Työsuojeluhallinnon mukaan yötyö voi kuormittaa työntekijää fyysisesti ja psyykkisesti, mutta yksilölliset erot työhön sopeutumisessa voivat olla suuria.

– Minulle yötyö ei ole aiheuttanut minkäänlaisia terveyshaittoja. Ehkäpä siksi, etten ole tehnyt mitään kolmivuorotyötä, vaan säännöllistä yötyötä, johon kehitin oman päivärytmin, hän kertoo.

Eläkeläisenä päivärytmi on helppo luoda sellaiseksi kuin itse haluaa. Hyttinen kertoo, että työikäisenäkin aamupäivällä lepääminen oli helppoa, kun lapset lähtivät kouluun ja koti hiljeni.

Hyttisellä on kokemusta postinjakotyöstä niin pääkaupunkiseudulla kuin nyt Meri-Lapissa. Pääkaupunkiseudulla hän jakoi pelkkiä lehtiä, mutta Kaleva Medialla on jaossa muitakin tuotteita, kuten kirjeitä ja aikakauslehtiä.

– Tämä on tarkkuutta vaativaa työtä, mutta koska työ alkaa hyvissä ajoin, on jakamiseen hyvin aikaa. Jos yöllä tulee ongelmia esimerkiksi epäselvien osoitteiden kanssa, niin yöpäivystäjä ja kollegat auttavat, Hyttinen kertoo.

Pääkaupunkiseudulla on niin paljon ihmisiä, että yöllä on aina joku muukin liikenteessä. Kemissä kadut ovat tyhjät, harvoin tulee ketään vastaan öisin.

– Hiljaisilla kaduilla on helppo ajaa, joten työ sujuu ripeästi, Hyttinen toteaa.

Hän toteaa, että Kemissä yötyö on myös melko turvallista, eikä hän ole kohdannut työssään täällä uhkaavia tilanteita.

Kauniina kesäiltana ja -yönä postinjakaminen on helpompaa kuin talven tuiskuissa. Hyttinen kertoo, että monella postinkantajalla on autossa mukanaan lapio siltä varalta, että kulkuneuvo jää hankeen kiinni.

– Olen ulkoilmaihminen, joten tiedän, että sää on vain pukeutumiskysymys.

Yleinen asenne muuttunut

Kaleva Median jakajille maksetaan tuntipalkan lisäksi oman auton käytöstä kilometrikorvaukset ja jaettavasta postista tulee kappalekorvaukset. Saatava ansio siis vaihtelee sen mukaan kuinka paljon on jaettavaa.

– Eläkeläinen saa tehdä töitä niin paljon kuin haluaa, Hyttinen toteaa.

Kun tulot nousevat, kasvavat tietysti myös verot. Eläkemaksua ei eläkeläiseltä kuitenkaan mene, koska eläkettä ei kerry.

Raimo Hyttinen kokee palautuvansa työn rasituksista varsin hyvin vielä 73-vuotiaanakin.

– Ehkä jopa paremmin kuin työikäisenä, hän arvioi.

Hyttinen on huomannut, että yleinen asenne eläkeläisten työntekoa kohtaan on muuttunut viime vuosien aikana, kun moni ala kärsii työvoimapulasta.

– Enää ei puhuta siitä, että viedään nuorilta työpaikat, Hyttinen toteaa.

Lounais-Lappi on osa Kaleva Mediaa.

Nosto

Kaleva Median postinjakajat

Kaleva Median postinjakajana töitä voi ottaa tehtäväksi sen mukaan, mikä itselle on sopivaa.

Kaleva Median postinjakajat arvostavat työssään muun muassa työn itsenäistä luonnetta sekä vapautta.

Osa Kaleva Median postinjakajista tekee työtä päätoimisesti, jotkut osa-aikaisesti esimerkiksi muiden töiden tai opiskelun ohella.

https://rekry.kalevamedia.fi/jobs