Kolumni

Pos­ti­laa­tik­ko­ni jäätyi, kun pos­ti­lak­ko loppui

-

Onneksi postilakko ja sen tukilakot loppuivat keskiviikkona. Vaarana oli, että tukilakot olisivat pian laajentuneet vielä paljon suurempiin mittasuhteisiin. Niiden vaikutukset olisivat olleet valtavat Suomen kansantaloudelle.

Tavallisen kansalaiseen lakkoilu saattoi vaikuttaa konkreettisesti monella tapaa. Kahden viikon pituinen mielenilmaisu aiheutti ainakin uhan, että joulupaketit ja -kortit sekä netistä tilatut joululahjat eivät kulje eteenpäin. Paljon tärkeämpääkin postia jäi jumiin lajittelukeskuksiin. Tukilakoillakin oli omat vaikutuksensa esimerkiksi ihmisten liikkumiseen.

Postin lisäksi onneksi monet muutkin toimijat kuljettavat postia. Niiden palvelut olivat normaalia kovemmassa käytössä. Jotkut lappilaiset olivat hätäisiä ja kävivät lähettämässä maailmalle lähteviä kirjeitä ja paketteja Ruotsin puolella esimerkiksi Haaparannalla, jotta ne ehtisivät varmasti perille jouluksi. Rajan läheisyydestä oli tällainenkin konkreettinen hyöty. Jos tukilakot olisivat laajentuneet, me merilappilaiset olisimme silloinkin voineet turvautua naapurimaahan monessa asiassa.

Postilakosta ja sen tukilakoista aiheutui mielipahan lisäksi paljon rahan menetystä ja muutakin konkreettista vahinkoa. Toisaalta oli hienoa nähdä, että ay-liikkeellä on rohkeutta ja voimaa asettua poikkiteloin, jos työnantajan vaatimukset tuntuvat järjettömiltä. En ota kantaa oliko näin asian laita tässä tapauksessa, mutta yrityksistä heikentää työehtoja kuulee jatkuvasti. Jos kokee, että on kokenut vääryyttä, pitää aukaista suu.

Mittasuhteet tässä postin pakettilajittelijoiden työehdoista kiistelystä alkaneessa lakossa isoine tukkilakkoineen taisivat kuitenkin olla aika kohtuuttomat. Näin sanoi myös Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) pääekonomisti Penna Urrila Taloussanomissa viime keskiviikkona. Hänen mielestään tukilakot eivät olleet missään suhteessa alkuperäiseen kiistaan. Hän myös muistutti, että vaikutukset postissa ja muissa yrityksissä eivät loppuneet sopuun, sillä suman purkaminen vie aikansa.

Henkilökohtaisesti koin vielä keskiviikkona illalla postin kulkemisessa ison hyvin konkreettisen esteen, vaikka lakko loppui. Menin postilaatikolle hakemaan tuoretta Lounais-Lappia. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska laatikon lukko ei auennut jäätymisen vuoksi.

Kosteat kelit vaihtuivat nopeasti pakkaseksi, minkä vuoksi se ilmeisesti jäätyi. Koskaan aikaisemmin noin viisi vuotta vanha boksi ei ole tehnyt tällaista temppua. Ainakaan ensimmäinen sulatteluyritykseni ei onnistunut.

Oikeastaan tämä oli aika surkuhupaisaa. Nyt kun posti alkaa taas kulkea, emme saa postiamme käsiimme. No toivottavasti olemme saaneet lukon sulatettua viimeistään ennen lauantain Lounais-Lapin saapumista.