pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pos­ti­kort­ti­yrit­tä­jä ei ehtinyt pitää omaa näyt­te­lyä – Kalevi Asp­lun­din kuvia nähdään nyt muis­to­näyt­te­lys­sä

Vipri Wirlander-Asplund kuvasi puolisonsa Kalevi Asplundin Juutuanjoen Jäniskoskella elokuussa 2017. Asplund kuoli liikenneonnettomuudessa myöhemmin samassa kuussa.
Vipri Wirlander-Asplund kuvasi puolisonsa Kalevi Asplundin Juutuanjoen Jäniskoskella elokuussa 2017. Asplund kuoli liikenneonnettomuudessa myöhemmin samassa kuussa.
Kuva: Virpi Wirlander-Asplund

Rovaniemeläistä valokuvaajaa ja postikorttiyrittäjää Kalevi "Kale" Asplundia muistetaan tammikuun ajan näyttelyllä pääkirjastolla. Asplund työskenteli Kuvasääski-yrityksessään vuodesta 1990 ja menehtyi liikenneonnettomuudessa elokuussa 2017.

Kalevi Asplund perheineen muutti pääkaupunkiseudulta Lappiin vuonna 1981. Hän kouluttautui eräoppaaksi ja kuvasi työssään kohteita, joihin opastettaviaan johdatti.

– Hän järjesti kuvistaan diaesityksiä, ja asiakkaat alkoivat kysellä, eikö niistä voisi tehdä postikortteja. Näin hän hiljalleen ajautui postikorttiyrittäjäksi. Eräoppaan työn lopetettuaan hän keskittyi kuvaamaan ja markkinoimaan kortteja tukkuliikkeessään, kertoo Kalevi Asplundin puoliso Virpi Wirlander-Asplund.

Kuvasääski-yrityksessä oli eri vaiheissa mukana koko Asplundin perhe, Virpin lisäksi myös lapset Jussi ja Kati. Kalevin kuoltua Kati Asplund perheineen on ottanut firman hoitoonsa, ja Kuvasääski jatkaa nyt osakeyhtiönä.

Yrittäjänä Kalevi Asplund teki yhteistyötä luontokeskusten kanssa, ja valokuvanäyttelyn pitämisestä oli puhetta useaan otteeseen jo hänen elinaikanaan.

– Yksinyrittäjällä ei kuitenkaan ollut aikaa keskittyä siihen, ja koko ajatus omien kuvien tuomisesta näyttelyyn oli Kalelle vieras, Wirlander-Asplund sanoo.

Asplundit ja luontokeskus Kellokas Äkäslompolossa päättivät sitten järjestää näyttelyn postuumisti kunnioituksena Kalevi Asplundin 30-vuotiselle työlle. Näyttely nostaa esille Asplundin laajasta tuotannosta kuvia, joista hän itse erityisesti piti.

Näyttely avattiin Kellokkaassa viime helmikuussa. Kesäksi se siirtyi Tunturi-Lapin luontokeskukseen Hettaan ja syksyksi Pallastunturin luontokeskukseen.

Rovaniemen kaupunginkirjaston jälkeen näyttely nähdään vielä  Pyhätunturilla ja Kilpisjärvellä.

Maisema kuin postikortti, Kalevi Asplundin muistonäyttely 4.–30.1. Rovaniemen pääkirjaston aulassa.