Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Pos­lii­ni­töil­le löytyi paikka Di­gi­po­lik­ses­ta

Loput Annikki Riekon teokset myydään joulun alla pop up -kaupassa.

Heikki Lääkkölä (vas.), Tarja Heikonen ja Talvikki Kemppinen esittelevät Annikki Riekon posliinilaattateoksia, jotka väriensä puolesta sopivat hyvin Digipoliksen tilaan. Annikki Riekon teoksien Lappi-aiheissa on poroja, keskiyön aurinko ja noirarumpuja.
Heikki Lääkkölä (vas.), Tarja Heikonen ja Talvikki Kemppinen esittelevät Annikki Riekon posliinilaattateoksia, jotka väriensä puolesta sopivat hyvin Digipoliksen tilaan.
Heikki Lääkkölä (vas.), Tarja Heikonen ja Talvikki Kemppinen esittelevät Annikki Riekon posliinilaattateoksia, jotka väriensä puolesta sopivat hyvin Digipoliksen tilaan.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 on etsinyt pysyvää sijoituspaikkaa kymmenelle Annikki Riekon posliiniteokselle. Alunperin ajatuksena oli, että Lappi-aiheiset teokset laitettaisiin esille mahdollisesti rakennettavaan kulttuuritaloon.

Rakennuksen toteutuminen alkoi näyttää sen verran epävarmalta, että teokset päätettiin sijoittaa toisaalle. Ne ripustettiin Kemin Digipoliksen auditorion seinille.

Seinät ovat olleet aiemmin tyhjillään, mutta Riekon teokset näyttävät seinillä kuitenkin siltä, kuin ne olisivat tilaan suunnitellut.

Korona-aikana auditorio on luonnollisesti ollut vähemmällä käytöllä, mutta normaaliaikana tilassa on toimintaa viikoittain.

– Haluamme tarjota kauniille taideteoksille näkyvän paikan Lapin ainoassa teknologiakylässä, toteaa Kemin Teollisuuskylä Oy:n toimitusjohtaja Tarja Heikonen.

Testamentti täytetty

Annikki Riekon teokset päätyivät kulttuuri- ja tiedesäätiölle Riekon kuoleman jälkeen. Hän ja hänen edesmennyt puolisonsa kiinteistöneuvos sekä säätiön perustajajäsen Jorma Riekko nimittäin testamenttasivat koko omaisuutensa säätiölle. Testamentti sisältää muun muassa yli 60 Annikki Riekon tekemää posliinityötä, joista testamentin mukaisesti osa asetetaan pysyvästi näytteille.

– Olemme tyytyväisiä, että teoksille löytyi näin arvokas sijoituspaikka. Testamentin säätiölle asettama velvoite tulee hyvin täytetyksi. Tieto Annikki Riekon taiteesta leviää Digipoliksessa vierailevien kautta myös Kemin ja seutukunnan ulkopuolelle, sanoo Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 200 hallituksen puheenjohtaja Heikki Lääkkölä.

Lappi-aihe tunnetuin

Riekon posliiniteosten joukossa oli monenlaisia töitä. Hän oli maalannut niin kukka- kuin eläinaihaisia teoksia.

– Lappi-aihe noitarumpuineen ja poroineen on kuitenkin se, mistä Annikki tunnetaan, kertoo teokset Digipolikseen valinnut keramiikkataiteilija ja kuvataideopettaja Talvikki Kemppinen.

Riekko ei kuitenkaan tutustunut aiheeseen Lapin tuntureilla, vaan Helsingin kansallismuseossa.

Digipoliksen seinillä olevat työt ovat harvinaisen suuria ja painavia laattatöitä, joita Riekko maalasi kodissaan Ylipaakkolassa. Kemppinen kertoo, että niiden tekeminen oli pikkutarkkaa työtä, johon kului paljon aikaa, sillä laatat piti käyttää polttouunissa aina yhden kerroksen maalaamisen jälkeen.

Annikki Riekon Lappi-aiheisia teoksia voi käydä katsomassa Digipoliksessa aukioloaikojen puitteissa. Loput Annikki Riekon töistä kulttuuri- ja tiedesäätiö aikoo myydä ennen joulua Kemin keskustaan perustettavassa pop up -kaupassa.