lumivyöry: NRK: yksi kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa – ­hen­ki­löl­li­syys ei vielä sel­vil­lä

huoltoasemat: Säh­kö­au­to­jen ke­hit­tyes­sä py­säh­tyä tar­vit­see yhä har­vem­min – tar­koit­taa­ko se kuo­le­maa huol­toa­se­mil­le?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Por­va­ri­hal­li­tus­ta val­mis­tel­laan

Kirjoittaja pitää selviönä, että Suomeen syntyy Petteri Orpon johtama porvarihallitus.
Kirjoittaja pitää selviönä, että Suomeen syntyy Petteri Orpon johtama porvarihallitus.
Kuva: Jussi Leinonen

Toimittajat ja tutkijat hehkuttavat eri vaihtoehtoja tulevan hallituksen kokoonpanoksi saaden kaiken tuntumaan jännitysnäytelmältä, jossa uusia käänteitä sattuu joka päivä. Toimittajien tehtävänä on myydä mediaansa keinoja kaihtamatta.

Jo vaalien jälkeisenä päivänä oli selvää, mikä tuleva hallituspohja tulee olemaan. Viimeistään Petteri Orpon esittämät kysymykset puolueille tunnusteluvaiheessa tekivät selväksi sen, että hallitus perustuu kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan lisättynä kd:llä ja rkp:llä.

Rkp:n julistus siitä, että he eivät ps:n kanssa samaan hallitukseen lähde, oli vain äänten kalastusta vaalien alla. Ei taida Suomen historiasta löytyä vaaleja, joiden jälkeen rkp ei olisi hallitukseen lähtenyt, jos vain on kysytty. Heille riittää, kun ruotsin kielen asemaan ei puututa, muusta ei niin väliä.

Pakkaa hieman sekoitti Marinin eroilmoitus puheenjohtajuudesta. Joku toinen demaripuheenjohtajana voisi suostuakin Orpon  komennettavaksi, Marin ei siihen sapluunaan istu. Demarit haluaisivat hallitusvastuuseen, ja siksi keinoksi valikoitui puheenjohtajan vaihto.

Vihreät päätti yrittää samaa keinoa, mutta heillä unohtui se, että kokoomus tuskin lähtisi hallitukseen, jossa vihervasemmistolla olisi enemmistö. Keskusta ei vielä ole ilmoittanut Saarikon erosta, mikä lienee selviö. Puolue tuskin lähtee hallitukseen, koska vaarana on, että seuraavissa vaaleissa kannatus olisi 5 prosentin hujakoilla.

Tulevalla pääministerillä ei ole helppo kausi edessä. Kokoomuksen talouspolitiikka tarkoittaa sitä, että Suomi jakautuu vielä enemmän kahtia, rikkaisiin ja köyhiin. Onneksi kokoomus ei yksin päätä tulevaisuuden linjoista, vaan joutuu perääntymään ainakin joistakin leikkausjärjettömyyksistään.

Keskusta on unohtanut sen, mikä puolueelle oli aiemmin sydämen asia: syrjäseutujen puolustamisen ja tavallisen työssä käyvän ja heikompiosaisten äänitorvena olemisen. Puolue muutti linjaansa liian oikealle Sipilän johdolla, ja sille tielle puolue jäi. Totaalinen käännös takaisin, ja puolueella on vielä toivoa.

Veikkaan demareiden uudeksi puheenjohtajaksi Tytti Tuppuraista, vaikkei hän vielä olekaan virallisesti ilmoittautunut kisaan mukaan.