Poliisitehtävät: Nelikko yritti anastaa jou­lu­kuu­sen Ro­va­nie­men kes­kus­tas­ta, si­vul­li­sen huuto esti yri­tyk­sen

Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 4. päivän luukku tästä

Port­ti­pah­dan voi­ma­lai­tok­sen pe­rus­kor­jaus käyn­nis­tyi – työt kes­tä­vät viisi kuu­kaut­ta

Porttipahdan tekojärvi Kitisen latvoilla. Kuva otettu vuonna 1982, jolloin voimalaitos oli ollut toiminnassa vuoden.
Porttipahdan tekojärvi Kitisen latvoilla. Kuva otettu vuonna 1982, jolloin voimalaitos oli ollut toiminnassa vuoden.
Kuva: Veikko Aitamurto

Kemijoki Oy:n omistaman Porttipahdan vesivoimalaitoksen peruskorjaustyöt käynnistyivät suunnitelmien mukaisesti maanantaina 20. huhtikuuta, yhtiö tiedottaa.

Kemijoki Oy:n mukaan Porttipahdan voimalaitoksen peruskorjaus ja modernisointi vastaa osaltaan uusiutuvan sähkön kasvavaan tarpeeseen sekä parantaa sähköjärjestelmän tasapainon kannalta tärkeää säätövoiman tuotantoa.

Vuodesta 1981 toiminnassa olleen voimalaitoksen teho nousee 35 megawatista 45 megawattiin.

Kitisen voimalaitosten peruskorjausten sarja aloitettiin Porttipahdan voimalaitoksesta, joka on Kemijoki Oy:n Kitisellä sijaitsevista seitsemästä voimalaitoksesta vuosienergiantuotannolla mitattuna suurin. Sen keskimäärin vuosittain tuottama energia vastaa lähes 14 300 nelihenkisen perheen vuosittaista sähkönkulutusta.

– Porttipahdan voimalaitoksen koneisto päästiin pysäyttämään alkuperäisten suunnitelmien mukaisessa aikataulussa ja koneiston purkutyöt aloitettiin välittömästi. Koneiston pysäyttäminen ei vaikuta voimalaitoksen ylä- tai alapuolella joen virtaamiin. Peruskorjaukseen liittyvät työt tehdään pääasiassa voimalaitoksen sisäpuolella eikä vaikutuksia juurikaan näy ulospäin, kertoo Kemijoki Oy:n Porttipahdan voimalaitoksen peruskorjauksen projektipäällikkö Jukka Hahka.

Peruskorjauksen arvioitu kesto on noin viisi kuukautta. Sen aikana muun muassa voimalaitoksen turbiini peruskunnostetaan ja juoksupyörä uusitaan sekä generaattori ja päämuuntaja huolletaan. Sen lisäksi 10,5 kV:n kytkinlaitos sekä sähkö- ja automaatiojärjestelmät uusitaan ja vesi- ja voitelujärjestelmät peruskunnostetaan.

Peruskorjauksen pääurakoitsija on Andritz Hydro Oy.