Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Polt­ta­mat­to­miin ener­gia­rat­kai­sui­hin

Energiapolitiikan johdonmukaisuuden puute saattaa tulla kalliiksi luonnolle ja kuntataloudelle, jos EU:n, valtion ja kuntatason energiapoliittisia näkökantoja ei saada harmonisoitua. Politiikkaa on värittänyt pidemmän aikaa etujärjestöjen voimakas lobbaus. Se on ilmeisen onnistunutta, koska Suomessa on tuettu turpeen ja puuperäisten energialähteiden käyttöä voimakkaasti jo vuosia.

Valitettavasti tämä tulee olemaan kallis virheliike, koska uusimmat tutkimukset ovat selkeästi osoittaneet erityisesti turpeen olevan päästöjen kannalta jopa fossiilisia huonompi vaihtoehto. Myös puupohjaisten energialähteiden päästöt saattavat yltää jopa kivihiilen tasolle. Silti Suomi yhä lobbaa EU:ssa puupohjaisten energialähteiden kestävyyskriteerien heikennysten puolesta. Lisäksi tukijärjestelmässä tuetaan turpeen ja puupohjaisten energialähteiden käyttöä.

Kestävästi tuotettuja puupohjaisia polttoaineita ei pystytä tuottamaan riittävästi varsinkin, jos asiaa tarkastellaan globaalisti. Suomi ei pysty tuottamaan puuenergiaansa omavaraisesti, joten se tuo puupolttoaineita pääasiassa Venäjältä. Siellä, Kiinassa ja Itä-Euroopassa on samanlaiset haasteet lämmityksen vihertämisessä kuin meillä, joten on valheellista kuvitella kestäviä puupolttoaineita riittävän kaikille.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita