Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Tilaajille

"Po­lii­si­kin on täl­lai­ses­sa ta­pauk­ses­sa si­vul­li­nen" – Laki rajaa oi­keut­ta saada tietoja ter­vey­den­huol­lon ri­kos­epäi­lyis­sä

Vainajien terveystietoa suojellaan Suomessa erittäin tiukasti. Tämä voi hankaloittaa terveydenhuollossa tapahtuneiden rikosten tutkintaa. Poliisi törmäsi ongelmiin tiedonsaannissa tutkiessaan kotisaattohoitoa tarjonneen yrityksen toimintaa.

Laki asettaa merkittäviä rajoituksia poliisin oikeudelle tutkia terveydenhuoltoon liittyviä rikosepäilyjä. Tämä kävi ilmi turkulaiseen kotisaattohoitoyritykseen kohdistuvassa tutkinnassa.

Lounais-Suomen poliisi kertoi maanantaina tutkivansa 2011–2014 tapahtuneita kuolemantapauksia turkulaisessa yksityiseen saattohoitoon erikoistuneessa kotisairaalassa.

Poliisi kertoi saaneensa salassapitosäännösten vuoksi toistaiseksi vain kolmea potilasta koskevat potilastiedot, eikä ole voinut lähestyä omaisia kysyäkseen suostumusta muiden potilaiden tietojen tarkasteluun. Poliisi pitää siten mahdollisena, että vain osa vakavista hoitovirheistä ja laiminlyönneistä on tähän asti tullut sen tietoon.

Ylilääkäri Kaisa Halinen sosiaali- ja terveysministeriöstä vahvistaa, että laki rajaa vainajiin liittyvää tiedonsaantioikeutta.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi