Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Poliisi tutkii, vau­rioit­ti­ko rä­jäy­tys taloja – Pe­las­tus­lai­tos ke­hot­taa tar­kis­ta­maan tu­li­si­jat ja hormit Kaa­ka­mon alueel­la

Pelastuslaitos sai Laivaniementien varresta maanantaina pyynnön tulla tarkistamaan tulisijan turvallisuus.

Rovaniemi

Lapin pelastuslaitos kehottaa Kaakamon alueen asukkaita tarkistuttamaan tulisijojen ja hormien kunnon nuohoojalla, ennen kuin jatkaa tulisijan käyttöä.

Näin kannattaa tehdä varsinkin, jos tulisijaan tai hormiin on ilmestynyt halkeamia. Lisäksi pelastuslaitos kehottaa varmistamaan, että tiloissa on toimivat palo- ja häkävaroittimet.

Varotoimien jälkeenkin tulisijojen käytössä kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta mahdollisten lämpölaajenemien vuoksi. Laajentuneista halkeamista aiheutuu tulipalon riski sekä riski sille, että sisätiloihin tulee savua tai häkää.

Pelastuslaitos on määritellyt karkeasti alueen, jolla tulisijat ja hormit kannattaa tarkistaa, ennen kuin jatkaa niiden käyttöä.
Pelastuslaitos on määritellyt karkeasti alueen, jolla tulisijat ja hormit kannattaa tarkistaa, ennen kuin jatkaa niiden käyttöä.
Kuva: Miila Kankaanranta

Palotarkastajan mukaan havaittu epätavallisia halkeamia

Suosituksen taustalla on pelastuspäällikkö Harri Paldaniuksen mukaan se, että alueen asuinkiinteistöistä tuli maanantai-iltapäivän jälkeen ilmoituksia vaurioituneista tulisijoista.

Tarkistuskäynnillä käynyt palotarkastaja Urho Karppinen kertoo, että useammassa kiinteistössä oli havaittavissa tulisijoissa tai hormeissa halkeamia.

– Oli sellaisia halkeamia, joita niissä ei tyypillisesti ole, Karppinen sanoo.

Pelastuslaitos suositteleekin, että Kaakamon seudun asukkaat kutsuisivat nuohoojan tarkistamaan tulisijat ja hormit. Urho Karppinen muistuttaa, vastuu niiden kunnosta on kiinteistön omistajalla.

Ainakin toistaiseksi myös asiaan liittyvät kustannukset jäävät kiinteistön omistajan maksettavaksi.

Tapaus on poliisilla tutkinnassa

Halkeamien syyksi on epäilty alueella kuultua räjäytystä. Tutkinnanjohtaja Miska Sillanpää Lapin poliisilaitokselta vahvistaa, että poliisilla on tutkinnassa asiaan liittyvä ilmoitus.

–On tullut ilmoituksia, että räjäytyksen myötä olisi tullut taloihin vahinkoja. Sitä selvitetään, Sillanpää sanoo.

Sillanpään mukaan poliisi ei voi lausua asiassa vielä enempää, koska selvitystyö on kesken.