Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Katso kuvat: Suur­har­joi­tuk­set toivat Lappiin uusien liit­to­lais­ten tais­te­li­joi­ta

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Poliisi tutkii par­tios­sa esiin nous­sei­ta sek­suaa­li­ri­kos­epäi­ly­jä – tut­kin­nas­sa muun muassa epäilty rais­kaus

Alaikäisiin kohdistuneista rikoksista epäillään kahta partiojohtajaa.

Helsinki

Helsingin poliisi kertoi maanantaina epäilevänsä kahta ihmistä lapsiin ja nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista partiotoiminnan aikana.

Epäillyt ovat toimineet partiossa johtaja-asemassa suhteessa uhreihin, joita on tässä vaiheessa poliisin tiedossa viisi. Toinen epäillyistä on yli 20-vuotias ja toinen yli 40-vuotias.

Rikosnimikkeet ovat lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja seksuaalinen hyväksikäyttö. Epäillyt rikokset sijoittuvat usean viime vuoden ajalle.

– Kyse on ollut toistuvista ronskeistakin seksuaalisista puheista partiotoiminnan yhteydessä. Lisäksi epäilemme, että toinen epäillyistä on lähettänyt seksuaalisia viestejä asianomistajille. Tutkimme myös toisen epäillyn osalta raiskausta ja pakottamista seksuaaliseen tekoon, jotka ovat kohdistuneet yhteen asianomistajista, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen.

Antikainen ei kommentoi uhrien ikää tai sukupuolta STT:lle, mutta sanoo, että rikosnimikkeistä voi päätellä, että uhrit ovat olleet alaikäisiä, alle 16- ja 18-vuotiaita.

Epäillyt on toistaiseksi siirretty pois partiolippukunnan toiminnasta.

Partio-lehti: Häirinnässä hyödynnetään usein valtasuhdetta

Poliisi on tehnyt yhteistyötä Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n kanssa, joka on tiedottanut asiasta partiolaisille ja heidän huoltajilleen.

Pääkaupunkiseudun partiolaisten toiminnanjohtaja Mimmu Mannermaa sanoo STT:lle, että asia tuli ilmi, kun uhri oli poliisiin asiasta yhteydessä. Poliisi aloitti esitutkinnan muutama viikko sitten asianomistajan ilmoituksen perusteella.

– Kaksi epäiltyä poistettiin tehtävistä heti, kun poliisi ilmoitti esitutkinnan olevan käynnissä.

Partio-lehti tiedusteli vuonna 2018 tekemässään kyselyssä kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä. Kyselyyn vastasi noin 1 000 partiolaista, joista 15 prosenttia raportoi kokeneensa häirintää.

Monet vastaajat kertovat rajan häirinnän ja kaverillisen toiminnan välillä olevan usein häilyvä. Usein häiritsevässä toiminnassa on hyödynnetty valtasuhdetta esimerkiksi johtajan ja johdettavan välillä, lehti kertoi tuolloin.

Mannermaan mukaan seksuaaliseen häirintään pyritään partiossa puuttumaan monella tapaa ennaltaehkäisevästi. Monissa järjestöissä on käytössä esimerkiksi häirintäyhdyshenkilöt.

– Meillä on hyvät prosessit olemassa, mutta näemmä ne eivät ole aukottomia.