pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Poliisi ja nuo­ri­so­työ val­vo­vat nuorten päät­tä­jäis­juh­lin­taa nä­ky­väs­ti tu­le­va­na vii­kon­lop­pu­na – nämä ohjeet on syytä muistaa

Peruskoulujen päättäjäisiä juhlitaan lauantaina 5. päivä kesäkuuta.

Ounaskosken uimaranta on ollut useana vuotena suosittu ajanviettopaikka peruskoulujen päättäjäisviikonloppuna. Arkistokuva.
Ounaskosken uimaranta on ollut useana vuotena suosittu ajanviettopaikka peruskoulujen päättäjäisviikonloppuna. Arkistokuva.
Kuva: Anssi Jokiranta

Lapin poliisi valvoo tehostetusti lasten ja nuorten juhlintaa tulevana peruskoulujen päättäjäisviikonloppuna. Valvonnassa poliisi puuttuu erityisesti nuorison päihteiden käyttöön ja järjestyshäiriöihin. Poliisi toivoo myös, että päättäjäisviikonloppua juhlittaisiin koronaturvallisesti.

Valvontaa tehdään eritoten nuorten suosimilla kokoontumispaikoilla, kuten uimarannoilla, laavuilla ja puistoissa. Näkyvän valvonnan tavoitteena on taata turvallinen päättäjäisviikonvaihde, vaikka poliisin mukaan suurin osa juhlii koulujen päättymistä tänäkin kesänä siististi ja ongelmitta.

Myös nuorisotyön ammattilaiset jalkautuvat nuorten keskuuteen päättäjäisviikonloppuna moniammatillisella joukolla. Tiimissä on ammattilaisia muun muassa seurakunnalta, nuorisopalveluilta ja Rompusta sekä koulutettuja vapaaehtoisia.

Pelisäännöt kannattaa sopia etukäteen, vanhempien oltava saatavilla

Poliisi muistuttaa, että alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat kiellettyjä alle 18-vuotiailta. Poliisi puuttuu alaikäisten päihteiden hallussapitoon, kokeiluun ja käyttöön. Alaikäisten alkoholin hallussapidosta seuraa sakko, minkä lisäksi asiasta ilmoitetaan huoltajille ja lastensuojeluviranomaisille.

Vanhempia kehotetaan sopimaan yhteisistä pelisäännöistä lastensa kanssa ja lapseen on hyvä olla yhteydessä pitkin iltaa. Kotiintuloajoista on syytä sopia hyvissä ajoin ja niiden noudattamista tulee valvoa.

Poliisi pyytää, että vanhemmat vastaisivat myös tuntemattomaan numeroon ja olisivat helposti saatavilla. Poliisi soittaa usein siten, ettei soittajan numeroa näy. Vanhemmat ovat ensisijaisesti ne, joita poliisi yrittää tavoittaa ja jotka hakevat nuoren kotiin, jos kaikki ei suju odotetulla tavalla.

Nuorten tulee pitää myös toisistaan huolta ja hakea viipymättä apua, jos illan aikana sattuu jotain ikävää. Turvallinen aikuinen tulee pyytää hätiin matalalla kynnyksellä ja hätänumero 112 auttaa myös tarvittaessa.