kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Pois pro­sent­ti­ko­ro­tuk­sis­ta

Ammattiliitot ovat paikkansa ansainneet, mutta palkkaneuvotteluissa on pitkään menty mäkeen. Prosenttipohjainen palkankorotusmalli on pilannut homman.

Jokainen voi laskea, miten vaikuttaa vaikkapa viiden prosentin korotus pienipalkkaiseen, vaikkapa 1 000 euron kuussa tienaavaan verrattuna vaikkapa 10 000 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkkaan. Palkkaerot ovat näinä vuosikymmeninä vain kasvaneet.

Kun ammattiliittojen päälliköt vakain sanoin kehuvat olevansa pienipalkkaisten asialla, se särähtää hieman korvaani tässä palkkamallissa. En ole koskaan kuullut, että he haluaisivat korotusmallin, jossa palkat nousevat vain pieni- ja keskituloisille, vaikkapa alle 5 000 euroa ansaitseville. Se on niin, että jos alkaa palkka olemaan kymppitonnin huiteilla kuukaudessa, eikä sillä elä, ei isompikaan riitä. Pienituloiset olisivat kuolleet silloin nälkään.

En ole keksinyt syytä, miksi mentiin pois pennilinjasta, jossa palkat nousivat kautta linjan saman verran kaikille.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi