Poh­joi­ses­sa kiehtoo eri­tyi­ses­ti rauha ja luonto, mutta ne eivät riitä pi­tä­mään nuoria Lapissa

Krista Karttunen, 34, ja Nora Reku, 20, kävivät keskustelun Lapin plussista ja miinuksista - eikä Pohjois- ja Etelä-Suomen polarisointi ehkä olekaan niin yksinkertaista kuin arkipuheessa kuulostaa.


Krista Karttunen ja Nora Reku kävivät keskustelun siitä, miksi Lapista muutetaan pois ja miksi sinne muutetaan. Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että Lapin luonto ja rauha vetävät ihmisiä puoleensa.
Krista Karttunen ja Nora Reku kävivät keskustelun siitä, miksi Lapista muutetaan pois ja miksi sinne muutetaan. Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että Lapin luonto ja rauha vetävät ihmisiä puoleensa.
Kuva: Tiia Poikela

Rovaniemellä valoisa kahvila on täyttynyt iloisesta puheensorinasta lounasaikaan. Yhdessä pöydässä käydään keskustelua siitä, mikä saa toiset ihmiset muuttamaan pois pohjoisesta ja mikä taas saa toiset jäämään.

Krista Karttunen, 34, ja Nora Reku, 20, ovat yhtä mieltä siitä, että pohjoisen ehdoton valttikortit ovat rauhallisuus ja luonto. Rovaniemeltä muualle opiskelemaan muuttaneen Rekun mielestä Lappi on hyvä paikka olla ja elää.

– Lappi on turvallinen paikka ja minulle on tärkeää, että täällä luontoon pääsee joka suunnasta, Reku kertoo.

Alun perin Iistä kotoisin oleva Karttunen ihastui pohjoisen maisemiin jo kauan ennen kuin teki päätöksen vaihtaa asuinpaikkansa Rovaniemelle.

– Lappiin liittyy tietynlaista mystiikkaa. Koen, että Lappi on sieluni koti. Heti tänne tullessani on alkanut tuntua, että asiat ovat kuin itsestään alkaneet loksahdella paikoilleen, pohtii Karttunen.

Pienet piirit voivat rajoittaa itseilmaisua

Miksi luonnonvaroiltaan rikas Lappi ei sitten houkuta kaikkia asukkaitaan jäämään? Rekun mielestä syitä ovat esimerkiksi heikko paikallisliikenne, kapea opiskelutarjonta sekä yhä suurempien kasvukeskusten rakentaminen. Myös vivahteikkaampi ihmisvilinä tuo elämään erilaisen aspektin.

Lapissa kasvaneena tiedän, että piirit ovat pienet. Nautin siitä, että suuremmassa kaupungissa ihmisten kirjo on laajempi. Tulee tunne, että voi vapaammin ilmaista itseään.
Nora Reku

Karttusen mielestä taas Lappi on täynnä mahdollisuuksia.

– Rovaniemellä on esimerkiksi Ouluun verrattuna paljon avoimempi ilmapiiri. Mielestäni ihmiset muualla Suomessa voisivat ottaa esimerkkiä siitä, miten Lapissa toimitaan.

Muuttopäätökseen vaikuttaa moni tekijä

Karttunen rakastaa Lapissa elämistä, kun taas Reku ei usko asuvansa Pohjois-Suomessa tulevaisuudessa.
Karttunen rakastaa Lapissa elämistä, kun taas Reku ei usko asuvansa Pohjois-Suomessa tulevaisuudessa.
Kuva: Tiia Poikela

Syitä sille, miksi ihmiset suuntaavat pienemmistä kunnista kasvukeskuksiin ja etenkin etelään, voi etsiä esimerkiksi palveluiden keskittämisestä sekä paremmasta työllisyystilanteesta.

– Kasvukeskuksissa verkostoituminen on monipuolisempaa, koska niihin kerääntyy ihmisiä monelta eri paikkakunnalta. Toisaalta verkostoituminen on tärkeää myös Lapissa, etenkin taidealalla, Reku kertoo.

– Näen kuitenkin mahdollisuuden siinä, että muuttoliike voi vielä kääntyä. Nykyajan hektisyyteen on herätty ja rauhaa tarjoava ympäristö vetää yhä enemmän ihmisiä puoleensa, miettii Karttunen.

Entä miksi sitten jotkut etelään muuttaneet lappilaiset palaavatkin takaisin kotiseudulleen asumaan?

– Rakennetaan elämä sinne ja koti-ikävä iskee. Työn perässä lähdetään ja rauhan perässä palataan, Karttunen summaa juurisyitä kotiinpaluulle.

– Joillekin voi luoda turvallisuuden tunnetta elää arkea siinä tutussa ympäristössä, jossa on kasvanut, Reku jatkaa.

Tulevaisuudessa Reku ei näe itseään asumassa ainakaan Oulua pohjoisemmassa, kun taas Karttunen ei voisi kuvitella itseään muualle kuin Lappiin. Vaikka mieltymykset elinympäristöön jakavat mielipiteitä Rekun ja Karttusen välillä, yhdestä asiasta he ovat samaa mieltä; juuret eivät pakota ketään olemaan uskollinen synnyinseudulleen.

Ihminen itse valitsee sen paikan, jota haluaa kutsua kodikseen.

Kuka?

Krista Karttunen

Ikä: 34

Kotoisin alkujaan Iistä, muutti Rovaniemelle Oulusta 33-vuotiaana harkittuaan kauan.

Perheeseen kuuluu 5-vuotias poika Valo

Valmistuu tanssijaksi kesällä, työnkuvaan kuuluu myös teatteri ja musiikki.

Motto: Sielu tietää.

Nora Reku

Ikä: 20

Kotoisin Rovaniemeltä ja muutti Ouluun saatuaan opiskelupaikan.

Perhe: Äiti, isä, pikkuveli

Opiskelee varhaiskasvatusta Oulun yliopistossa

Motto: Kaikki tapahtuu syystä.

Synnyinseudun nostalgia ja perhe saavat palaamaan takaisin
Aurora Kuusisto

Rovaniemen toisen asteen koulupsykologi Tuomas Kolehmainen perustelee suurempien kaupunkien puoleensavetävyyttä halukkuudella kokeilla uusia asioita. Nuorten keskuudessa myös kaveripiirin kiinnostuksen kohteilla on väliä, kun nuori suunnittelee omaa elämää.

– Jos suurella osalla ympärillä olevista nuorista on aikomus muuttaa isompiin kaupunkeihin tai etelään, niin helposti alkaa itsekin ajatella, että jos haluan jatkaa ikätovereiden kanssa, niin minunkin pitää lähteä.

Kun kotoa muutetaan pois, nuorella alkaa elämässä uusi vaihe jolloin nuori alkaa ikään kuin tutustumaan itseensä uudelleen.

– Uusi tai tapahtumarikkaampi ympäristö voi tuntua luontevalta paikalta kokeilla uusia asioita, Kolehmainen arvelee.

– Sinällään olisi hyvä kuitenkin huomata, että lähiympäristöstä voi saada uusia kokemuksia, kun alkaa katsoa sitä uusin silmin ja alkaa tehdä uudessa ympäristössä juttuja eri tavalla, psykologi lisää.

Se, miksi monet syntyjään lappilaiset käyvät mutkan etelässä ja palaavat takaisin, onkin triviaali kysymys. Rakenteelliset syyt, kuten opiskelu ja työt ovat joillekin se motiivi, miksi alun perin lapista lähdettiinkään. Toisilla lapsuuden nostalgiset tunteet synnyinseudusta ja kotiseudulla asuvat sukulaiset voivat olla ratkaiseva tekijä, kun ihmiset palaavat takaisin sinne mistä ovat kotoisin.

– Toisilla saattaa myös käydä niin, että vuosien kuluessa oma kotiseutu alkaa näyttäytyä eri valossa ja huomataankin, että mitä kaikkea hyvää siellä olikaan.