työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

pääkirjoitus: Hal­li­tus­neu­vot­te­li­jat se­lät­ti­vät en­sim­mäi­sen krii­sin­sä, mikä lu­pai­lee por­va­ri­hal­li­tus­ta – se tar­vit­see sel­viy­tyäk­seen korkeaa krii­sin­sie­to­ky­kyä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Poh­joi­sen puu on ar­vok­kain­ta pys­tys­sä

Näkökulma

Kesäkuun puolivälissä Utsjoen porotilojen yhteismetsä, Muddusjärven paliskunta ja ely-keskus sopivat noin 700 hehtaarin vanhan metsäalueen siirtämisestä suojeluun täyttä korvausta vastaan. Samassa yhteydessä todettiin, että myös loput vanhat metsät jätetään pystyyn.

Linjaus on merkittävä ja suuri voitto kaikille osapuolille, koska vanhan metsän suojelu on viimeaikaisen tutkimuksen mukaan taloudellisesti järkevintä, mitä voi Inarin oloissa tehdä. Tämä vastaa myös EU:n tulossa olevia linjauksia.

Inarin yhteismetsä on muutaman viimeisen vuoden ajan yrittänyt saada niin sanottua IFL-aluettaan suojeltua, muttei ole vielä siinä onnistunut. Yhteismetsän IFL-alue kuuluu kansainvälisesti määriteltyihin laajoihin luonnontilaisiin metsämaisemiin (Intact Forest Landscapes). IFL-alueen puita ei sertifioiduille markkinoille enää pysty myymään, jolloin metsänomistajille on kohtuullista saada tästä täysi kompensaatio.

Ongelmana lienee ollut Inarin yhteismetsän käsitys IFL-alueen taloudellisesta arvosta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.