siitepöly: Koivun sii­te­pö­ly vaivaa jo La­pis­sa­kin, mutta voi­mak­kain vaihe on vielä edessä

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Poh­jois-Ko­rea il­moit­ti kat­kai­se­van­sa yh­tey­det Ete­lä-Ko­reaan, kutsui naa­pu­ria vi­hol­li­sek­si

Pohjois-Korea ei vastannut yhteystoimiston rutiinipuheluun.


Etelä-Korean viranomainen soitti tammikuussa 2018 testipuhelun Pohjois-Koreaan Panmunjomissa sijaitsevasta maiden yhteystoimistosta. Pohjois-Korea katkaisi linjan tiistaina.
Etelä-Korean viranomainen soitti tammikuussa 2018 testipuhelun Pohjois-Koreaan Panmunjomissa sijaitsevasta maiden yhteystoimistosta. Pohjois-Korea katkaisi linjan tiistaina.
Kuva: YONHAP

Pohjois-Korea ilmoitti tiistaina lopettavansa yhteydenpidon Etelä-Koreaan ja katkaisevansa välit naapuriin, kertoi maan valtiollinen uutistoimisto KCNA Reutersin mukaan.

Pohjois-Korea on useiden päivien ajan uhannut sulkea maiden välisen yhteystoimiston, jos Etelä-Korea ei estä sen puolelta tulevien lentolehtisten ja muun materiaalin lähettämistä sen puolelle. Lehtisissä arvostellaan Pohjois-Korean diktatuuria.

Pohjois-Korean johtaviin viranomaisiin kuuluva johtaja Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong ja työväenpuolueen keskuskomitean varapuheenjohtaja Kim Yong-chol kutsuivat naapuria KCNA:n mukaan viholliseksi.

Ensimmäiseksi Pohjois-Korea sulki maiden yhteystoimiston linjat. Etelä-Korea kertoi, että Pohjois-Korean viranomaiset eivät vastanneet jokapäiväiseen rutiinisoittoon. Myös sotilaalliset kanavat pysyivät Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan vaiti.

Maanantaina Pohjois-Korea jätti vastaamatta yhteystoimiston kautta tulevaan aamupuheluun ensimmäistä kertaa sitten sen perustamisvuoden 2018 jälkeen, mutta vastasi iltapäiväsoittoon.

Etelä-Korean mukaan päivittäisistä puheluista tulisi pitää kiinni. Maan yhdistymisministeriö sanoi Etelä-Korean jatkavan sovittujen periaatteiden mukaan.

Koreat ovat periaatteessa edelleen sotatilassa, sillä Korean sota (1950–1953) ei päättynyt rauhansopimukseen vaan aselepoon.

Pohjois-Korean asiantuntijoiden mukaan poliittinen kiristyminen ei johdu Etelä-Koreasta lähetetyistä lehtisistä tai loikkareista, vaan koronapandemiakriisistä ja maahan kohdistuvista pakotteista.

– Pohjois-Korea on paljon vaikeammassa paikassa kuin aavistammekaan. Uskoakseni he yrittävät kiristää jotain Etelä-Korealta, sanoi professori Choo Jae-woo Kyung Hee -yliopistosta.