Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

PMS-oi­rei­siin osataan nyt hakea apua aiempaa pa­rem­min

Osalla kuukautisia edeltävät oireet ovat niin vaikeita, että ne hankaloittavat työntekoa, sosiaalisia suhteita ja harrastuksia.

PMS voi aiheuttaa sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita.
PMS voi aiheuttaa sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita.
Kuva: petra pöyliö

Lieviä kuukautiskiertoon liittyviä oireita esiintyy ajoittain lähes kaikilla, joilla on kuukautiset. Joka neljännellä oireet ovat elämää häiritseviä, kertoo naistentauti- ja synnytysopin dosentti Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta.

– Oireilulle on nimikin: PMS, eli kuukautisia edeltävä oireyhtymä. PMS-oireet ilmaantuvat noin kaksi viikkoa ennen kuukautisten alkamista, kun elimistön keltarauhashormonieritys lisääntyy, ja ne helpottavat kuukautisten aikana hormonitason laskettua. Joskus yksi kuukausi saattaa kulua ilman oireita, mutta seuraavassa kuussa oireet taas tulevat.

PMS voi aiheuttaa sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita. Heikkisen mukaan tyypillisimpiä psyykkisiä oireita ovat väsymys, unettomuus, masentuneisuus, keskittymisvaikeudet, itkuherkkyys ja ärtyneisyys. Yleisimpiä fyysisiä oireita ovat päänsärky, alavatsakipu, rintojen aristus sekä turvotus vatsalla, raajoissa ja rinnoissa.

Kolmikymppisenä kuormitusta

Jos PMS-oireet hankaloittavat työntekoa, sosiaalisia suhteita ja harrastuksia, puhutaan PMDD:stä, joka on PMS:n vaikeampi muoto. Heikkisen mukaan PMDD:n oireet voivat olla myös fyysisiä, mutta yleensä nimenomaan psyykkiset oireet laskevat toimintakykyä. Noin viidellä prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista PMS-oireet täyttävät PMDD:n kriteerit.

PMS ja PMDD ovat yleisimpiä yli 30-vuotiaiden naisten keskuudessa, sillä monesti silloin elämässä alkaa olla enemmän muitakin kuormittavia tekijöitä, jotka altistavat oireilulle, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Johanna Sirenne-Raivio Mehiläinen Felicitaksesta.

Heikkisen ja Sirenne-Raivion mukaan PMS- ja PMDD-oireisiin osataan nyt hakea aiempaa paremmin apua.

– Netin kautta on hyvin saatavilla tietoa. Naiset ovat usein itsekin huomanneet, että oireet alkavat ja helpottavat kuukautiskierron mukaan, ja tulevat gynekologille valmiin diagnoosin kanssa. Suosittelen kääntymään oireiden kanssa nimenomaan gynekologin puoleen, sillä varsinkin PMDD ei ole välttämättä vielä tuttu kaikille lääkäreille, Sirenne-Raivio sanoo.

Perhesuhteetkin koetuksella

Sirenne-Raivion mukaan PMS-oireista kärsiviä usein helpottaa jo tieto, mistä on kyse. Hän neuvoo naisia antamaan aikaa itselleen, mikäli mahdollista.

– Jos esimerkiksi kumppani ja muu perhe ärsyttää, kannattaa mennä vaikka lenkille tai tehdä jotain muuta mieluista. Osa potilaistani on osannut hyödyntää ketutuksen kanavoimalla sen esimerkiksi raivokkaaseen siivoamiseen.

Sirenne-Raivion mukaan stressaavia ja kuormittavia asioita olisi hyvä pyrkiä vähentämään. Myös vertaistuesta on apua: kun naiset keskustelevat PMS-oireista muiden naisten kanssa, he usein huomaavat, kuinka yleisestä vaivasta on kyse.

PMDD-oireet voivat olla todella rajuja. Niistä kärsivä voi potea syvää ahdistusta ja toivottomuutta eikä välttämättä näe elämässään mitään positiivista. Myös perhesuhteet helposti kärsivät.

– Kun oireet helpottavat, naiset usein potevat huonoa omaatuntoa huutamisestaan ja raivoamisestaan. Eräs potilaani kuvaili, että ovulaation jälkeen alkavat "itsemurhaviikot": mieli käy niin syvillä vesillä, että jopa itsemurha tulee mieleen. Tutkimusten mukaan PMDD todella lisää riskiä itsemurhaan, eli kyseessä on hyvin vakava ja hoitoa vaativa tila.