Pit­sin­gin kuk­ka­kau­pan ra­ken­nus pu­re­taan, Ke­min­maan Salelle tilat lii­ke­kes­kuk­seen - Arina re­mon­toi isolla kädellä Me­ri-La­pis­sa

Tornion Prisma ja Ylitornion S-Market peruskorjataan, myös Tornion Saleen suunnitteilla muutoksia.

Pitsingin Kukan rakennus puretaan ja sen tilalle rakennetaan ruokakauppa. Keminmaassa Sale siirtyy liikekeskukseen.
Pitsingin Kukan rakennus puretaan ja sen tilalle rakennetaan ruokakauppa.
Pitsingin Kukan rakennus puretaan ja sen tilalle rakennetaan ruokakauppa.
Kuva: Suvi Pirinen

Osuuskauppa Arinalla on vireillä monenlaisia uudistuksia ja suunnitelmia Meri-Lapin alueella. Prismajohtaja Katja Savilakso kertoo, että Tornion Prisma sekä Ylitornio S-Market remontoidaan täysin. Mittavassa muutoksessa muun muassa uusitaan rakennusten lämmitys- sekä kylmälaitejärjestelmät samaan tyyliin kuin Kemin Prismassa tehtiin pari vuotta sitten.

– Tornion Prisman remontti aloitetaan kesälomien jälkeen. Myymälän puolta aletaan remontoida lokakuussa. Ylitorniolla myymälän puolen töitä aletaan tehdä syyskuussa, Savilakso kertoo aikataulusta.

Remontti vaatii kärsivällisyyttä

Savilakso kertoo, että remonttien jälkeen myymälöiden energiatehokkuus paranee. Myymälöihin tulee maalämmöt, valaistus toteutetaan ledeillä ja kylmälaitoksen tekniikka toimii teollisuuden sivutuotteena tuotetulla  hiilidioksidilla.

Näin suuret remontit toteutetaan osio kerrallaan, jotta myymälä voidaan pitää auki. Se vaatii kärsivällisyyttä niin henkilökunnalta kuin asiakkailtakin. Tuotteiden paikat kun saattavat remontin aikana vähän vaihdella.

Savilakso kertoo, että Arinan toimintaa Meri-Lapissa on kehitetty suunnitelmallisesti.

– Isona tavoitteenamme on ollut kasvattaa omistajahyötyjä alueella myymälöiden osuvamman valikoiman, saatavuuden ja aukiolojen kautta. Viime vuonna pääsimmekin maksamaan omistajille enemmän bonusta ja maksutapaetua, kuin koskaan. Samalla sekä työtyytyväisyys ja asiakastyytyväisyys olivat parantuneet. Tämä osuustoiminnallinen tulos ei ole tullut pikavoittona, vaan myymälähenkilökunnan pitkäjänteisellä työllä, Savilakso toteaa.

Kiinteistöt tulleettiensä päähän

Arina uudistaa myös Meri-Lapin pienempiä kauppoja. Savilakso kertoo, että Kemin Mäntylässä sijaitseva Sale on kauppakiinteistönä tullut tiensä päähän.

– Nykyinen tila on niin pieni, ettei sinne mahdu sisälle sellaista valikoimaa kuin haluaisimme tarjota, Savilakso kertoo.

Uusi Sale rakennetaan Koivuharjunkadulle. Tähän saakka Mäntylän Sale on sijainnut Mäntylänkadun ja Juntonkadun kulmauksessa, Toivolan päiväkodin vieressä.

– Ostimme lopetetun Pitsingin kukkakaupan kiinteistön ja tontin, johon uusi Sale on tarkoitus rakentaa.

Aikataulu uuden rakentamiselle on vielä avoin, mutta Savilakson toiveiden mukaan töihin päästäisiin ensi vuoden puolella.

Uusi tila löytyi ihan naapurista

Keminmaan keskustassa sijaitsevan Salen kiinteistö on niin ikään huonossa kunnossa ja uudistukset ovat olleet suunnitteilla jo yli kaksi vuotta. Nyt suunnitelmat ovat nytkähtäneet eteenpäin, kun Arina osti naapurissa sijaitsevasta liikekeskuksesta yhden rakennuksen osakkeet.

– Mietimme ensin, että rakentaisimmeko Salen olemassaolevalle tontille, mutta tulimme siihen lopputulokseen, että myös liikekeskuksen vetovoimaisuus paranee, kun Sale rakennetaan sinne.

Rakennuksessa on tällä hetkellä vuokralaisena pizzeria Mori.

Tornion keskustan suunnitelmat

Kolmas Sale, johon Arina mahdollisesti suunnittelee toimenpiteitä on Tornion keskustan Sale. Se sijaitsee entisessä Öömannin tavaratalossa Tornion kaupungintalon lähellä. Savilakso kertoo, että Tornion Salen uudistaminen tarkoittaisi sitä, että koko kiinteistö purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin kokonaan uusi myymälä.

Liikekiinteistössä toimii tällä hetkellä Salen lisäksi kuntosali.

Uudistusten jälkeen tyhjiksi jäävät siis ainakin Mäntylän ja Keminmaan tilat. Savilakso kertoo olevan todennäköistä, että nämä kiinteistöt puretaan.

Nykyinen tila on niin pieni, ettei sinne mahdu sisälle sellaista valikoimaa kuin haluaisimme tarjota.