
Siitä on yli kymmenen vuotta, kun kansanedustajaehdokas Pekka Tiitinen päätti lähteä mukaan kuntapolitiikkaan. Vuodet Kemin kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksen puheenjohtajana ovat olleet miehelle opettavaisia.
Hänen puheenjohtajuuskaudellaan on tapahtunut paljon sellaisia asioita, joita kaikkien kuntapoliitikoiden kohdalla ei tapahdu koskaan. Stora Enson Veitsiluodon tehdas, kaupungin merkittävä työnantaja lakkautettiin samalla, kun kaupungin toinen suuri työllistäjä, Metsä Fibre, alkoi rakentaa Euroopan suurinta biotuotetehdasta.
Metsä Fibren tehdasinvestoinnista oli tulossa kallis tikki kaupungille, teitä piti uusia ja vientisatamaa syventää. Metsä Fibren kaltainen vientiyritys hyödyttää taloudellisesti koko Suomea, mutta tehtaan vuoksi uusittavan infran kustannukset olivat jäämässä kemiläisten veronmaksajien kukkaroista maksettavaksi.
– Se ei tuntunut oikeudenmukaiselta, Tiitinen muistelee.
Luovuttaminen ei ollut vaihtoehto
Surkuttelu tai luovuttaminen ei kuitenkaan ollut vaihtoehto. Pekka Tiitinen kääri hihat ja alkoi hommiin. Yhdessä kaupunginjohdon kanssa Tiitinen otti yhteyttä eri ministeriöihin. Kävi Helsingissä tapaamassa päättäjiä ja viranhaltijoita. Puhui, perusteli ja vetosi. Ja välillä turhautui.
– Tuntui, että ministeriöt lähettivät meitä luukulta toiselle, ja pesivät kätensä, eivätkä ottaneet vastuuta.
Sitten tapahtui käänne.
– Kun samaan Teams-palaveriin oli saatu viisi ministeriä, niin aloin olla toiveikas valtion osallistumisen suhteen.
Edunvalvontatyö kantoi hedelmää, ja Suomen hallitus sisällytti lisätalousarvioonsa 14 miljoonaa euroa. Raha osoitettiin Metsä Fibren sellutehtaan vuoksi uudistettavan Sahansaarenkadun rakennuskuluihin.

Hyvää vaikuttamistyötä
Tiitisen tekemää vaikuttamistyötä kehui muun muassa torniolainen kansanedustaja Katri Kulmuni. Hän totesi Ylellä, että Tiitinen ja Kemin kaupunginjohtajana toimiva Matti Ruotsalainen olivat tehneet paljon töitä asian eteen.
Länsi-Pohjan keskussairaala on vuosien varrella ollut liipaisimella milloin mistäkin syystä. Pekka Tiitisen kanta on ollut koko ajan selvä: kaksi päivystävää sairaalaa Lapissa on koko maakunnan etu.
Kun hyvinvointialueet käynnistyivät, oli Länskä taas vaarassa. Pekka Tiitinen ja muu seutukunnan väki ajoi Länsi-Pohjan keskussairaalan turvaamiseksi valtion erillisrahoitusta. Töitä tehtiin laajalla rintamalla yli kunta- ja puoluerajojen.
Tiitinen muistaa vieläkin ilon ja helpotuksen, kun kävi ilmi, että hallituspuolueet myöntävät rahoituksen Länsi-Pohjan sairaalan turvaamiseksi.
Tuntui hyvältä tehdä merkityksellistä työtä.
Viimeiset vuodet ovat koulineet Tiitisestä sen, mitä hän on nyt. Miehen, joka on valmis kansanedustajaksi ajamaan Lapin ja samalla koko Suomen asioita. Ottamaan vastuuta.
Puhetta vai tekoja? Se on Pekka Tiitisen vaalislogan.
Tiitinen on huomannut, että edunvalvonnassa tarvitaan kumpaakin.
– Kun Lapin etua haluaa puolustaa, pitää uskaltaa puhua ja pitää uskaltaa toimia.
- 50-vuotias terveystieteiden maisteri ja fysioterapeutti.
- Työskennellyt opettajana 22 vuotta, nykyisin työskentelee opetushallituksessa johtavana asiantuntijana.
- Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Lapin hyvinvointialueen hallituksen sekä Lapinliiton hallituksen jäsen.
- Päätöksentekoa ohjaa oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo.
Pekan vaaliteemat:
- Korkeakoulujen ja toisen asteen koulutuspaikat turvattava Lapissa ja niiden rahoitusta lisättävä.
- Lapin liikenneinfraa pitää kehittää, jotta alueen saavutettavuus paranee. Kaivannaisteollisuuden jatkojalostus tuo uutta työtä. Lohijoista on huolehdittava. Elokuva teollisuuden tukipakettia on jatkettava.
- Lapsiperheiden elämää helpotettu liittämässä harrastamismahdollisuudet osaksi koulupäivää. Harrastamisen Suomen mallia kehitettävä edelleen.
- Kahden ympärivuorokautisesti päivystävän keskussairaalan toiminta turvattava.
- Vero- ja lainanhelpotukset pysyväksi toiminnaksi koko Lappiin työvoiman saannin varmistamiseksi.